SHPËRNDAJE

 

 

Muaji Tetor ndryshe njihet si muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit te femrat. Spitali Amerikan, si çdo vit përgjatë këtij muajit ndërmerr nisma mbi sensibilizimin e luftes kunder kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse.

Diagnostikimi i kësaj sëmundjeje në fazat e hershme nuk është i pamundur ndaj femrat duhet të jenë të kujdesshme ndaj çdo shenje e të mos lënë pas dore kontrollet shëndetësore rutinë. Por para së gjithash çdo grua duhet të dijë të vërtetat rreth kësaj sëmundjeje dhe mitet që duhen ndaluar së besuari.

MitetTë rrezikuara janë vetëm gratë që në familjen e tyre të paktën një e afërme ka vuajtur nga kanceri i gjirit.MITVeshja e reçipetave të ngushta apo me sfungjer që ushtrojnë presion mbi gjoks rrisin rrezikun e kancerit të gjirit.MITNëse arrini të dalloni një gjendër apo cist, ky i fundit është kancerogjen! Kjo nuk është e vërtetë! Cistet mund të jenë dhe thjesht likite dhe aspak të rrezikshme për shëndetin. Kanceri i gjirit mund të transmetohet nga kontakti fizik.

MIT Implantet e gjoksit zhvillojnë kancer dhe rrisin rrezikun e kësaj sëmundjeje. MITNuk është e vërtetë që një në 8 gra mund të rrezikohet nga kanceri i gjirit, vlera e saktë është një në 233 në moshën 30 vjeçare dhe një në 8 shkon në moshën 85 vjeçare.

Antidjersa rrit rrezikun e kancerit të gjirit. Mos e besoni kete gje pasi nuk eshte e verteteMadhësia e gjoksit shkon në përpjestim të drejtë me rrezikun e kancerit të gjirit ! E gabuar ! Nëse keni gjoks të vogël nuk do të thotë që nuk mund të prekeni nga kjo sëmundje. Kanceri i gjirit mund të trashëgohet njësoj si nga trungu familjar i nënës ashtu dhe nga ai i babait. E vertete

Mit: Kafeina shkakton kanceri gjiri. Nëse një grua është e prirur nga fibrocisteve nuk do të thotë që ajo ka më shumë shanse të preket nga kanceri i gjirit.Duke qenë se gjatë mamografive një grua ekspozohet ndaj rrezatimit të dëmshëm mund të ketë më shumë rrezik të preket nga kanceri i gjirit ! Kjo gjë nuk është e vërtetë ! Gratë obese kanë të njëjtat shanse për t’u prekur nga kjo sëmundje njësoj si gratë e tjera ! Kjo gjë fatkeqësisht nuk është e vërtetë ! Gratë mbipeshë kanë shanse më të mëdha për të vuajtur nga kanceri i gjirit kryesisht pas menopauzës.

/presheva.com