SHPËRNDAJE

Mjekët dhe stafi teknik medicilnal në shtëpinë e shëndetit në Preshevë dhe Bujanoc janë të pakënaqur me vendimin e gjykatës kushtetuese që ti hec stimulimin dhe zvoglojnë rrogat për 50%.

Mjekë të ndryshëm që për shkak të këtij stimulimi të rrogës kanë ardhë të punojnë nga qytetet tjera të Serbisë, seriozisht po mendojnë të largohen nga këto institucione shëndetsore.

Për shkak të largimit të këtij stimulimi, drejtoresha e shtëpisë së shëndetit në Bujanoc, Lela Jovanoviq paralajmëron largimin dhe mungesën e stafit mjeksor që do të pësojnë këto institucione shëndetsore, raporton presheva.com.

“Në shtëpinë e shëndetit në Bujanoc janë të punësuar 56 mjek. Kur një kohë qeveria e Serbisë kishte vendosur ti stimulojë mjekët, nga qytetet tjera kanë ardhë të punojnë 29 mjek, edhe atë nga Nishi dhe qytetet tjera. Iu jemi drejtuar për ndihmë trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë. Presim që qeveria e Serbisë të na kuptojë pasi shëndetësia me të vërtetë punon me kushte të vështira dhe specifike. Kërkojmë që të na ndidhmojnë dhe të sjellim mjek të rinj” ka thënë drejtoresha e shtëpisë së shëndetit, transmeton presheva.com.

Me vendim që qeverisë së Serbisë të vitit 2001, të punësuarit në shtëpitë e shëndetit në Preshevë dhe Bujanoc, rrogat iu janë rritur për 50%. Rroga iu është rritur për shkak të kushteve të vështira pas konfliktit të armatosur në Luginë të Preshevës. Më shumëb se 450 puntorë shëndetsorë për 15 vite në shtëpitë e shëndetit kanë marrë rrogë për 50% më të madhe.

Nga ana tjetër, mjekët nga stacionet shëndetsore të Vranjës përkrahin vendimin e gjyqit kushtetues.

“Përshëndesim vendimin e gjykatës kushtetuese, pasi nuk e kemi të qartë se pse kolegët në Preshevë dhe Bujanoc të marrin më shumë 50% të rrogave. Për çfarë arsye kushtet në Preshevë dhe Bujanoc janë më të vështira se ato në Vranjë? Mjekët e praksës së përgjithshme në Vranjë me vite të tëra presin të marin specializimin, por shëndetsia e Serbisë për këtë kinse nuk ka pasë para. Si ka të holla më shumë për rrpga më të mëdha e nuk ka për speciaizime” ka thënë një doktoreshë nga Vranja, e cila dëshiron të mbetet anonim për mediet serbe, raporton presheva.com. /presheva.com/