SHPËRNDAJE

Fatmir Nevzadi dhe Bajram Jakupi nga Presheva kanë marrë pjesë në trafikimin e 17 migrantëve ku prej tyre 4 humbën jetën në aksidentin e tmerrshëm me “Passat”.

Në fillim të gjykimit në gjyqin e lartë të Nishin janë dëgjuar tregimet e dëshmitarëve që kanë qenë pjestarë të aksidentit me 29 dhjetor 2016 në Drazhevc afër Nishit.

I akuzuari i parë Nevzad Mehmeti nga Presheva akuzohet se në momentin e aksidentit ka qenë vozitës i Passatit, gjykohet në mungesë pasi që nga ajo ditë ai gjendet në arrati.

Siç thuhet në akuzë të gjyqit të lartë të Nishit, trafikantët atë natë kanë ardhë në fsahtin Donj Starac tek manastiri në Prohor Pçinjski së bashku me tre shqiptarë të paidentifikuar që të marrin një grupë me migrantë Sirian, Irakien dhe Afganistan.

Siç shkruan në akuzë, Bajreami i ka dhënë instruksione migrantëve se si të vendosen të gjithë në veturë të tipit Passat karavan nga i cili ishin të larguara ulëset e pasme. Që të futen të gjithë 17, i ka thënë të ulen në gjunjë dhe të mbajnë fëmijët në duar, percjell presheva.com.

Në parking drejt Beogradit, edhe pse nuk ka pasë patent shofer për këtë kategori veturash, Mehmeti ka drejtuar Passatin ku para tij me vetura kanë lëvizë një veturë “Mercedes” dhe “Toyota” që ta informojnë për patrullime të policisë gjatë rrugës.

“Mercedesi” ishte prishur gjatë rrugës tek “Nais” ndërsa “Passati” me ardhjen e policisë ka refuzuar të ndalet ku me një shpejtësi shumë të madhe ka filluar të ik.

Mehmeti në autostradë tek Drazhevci kur i ka cingërruar telefoni, deri sa ka thënë “policia, policia” ka humbë kontrollin në veturë dhe ka dalë nga rruga duke u rrokullisur.

Dy migrant, burrë e grua me moshë 40 vjeçare kanë humbë jetën në vend, një fëmijë rrugës për në qendrën klinike dhe i katërti ka vdek në spital.

Lëndime të rënda kanë marrë 9 migrantë të gjerë prej tyre 6 fëmijë.

Sipas akuzës, njëri nga migrantët ka dëshmuar se gjatë vozitjes shoferi ka pi alkool votkë që kishte në veturë. dhe në një moment kur kanë qenë tek Nais ai ka pa se shoferi ka vozitë me shpejtësi rreth 180 kmh.

Vetura Passat që shkaktoi aksidentin

Mehmeti është arratisur nga vendi i ngjarjes, duke u akuzuar për vepër të rëndë penale. Fatmir Nevzadi akuzohet për trafikim dhe Jakupi për ndihmë.
Të dy të arrestuarit hedhin poshtë akuzën se janë të përzier në rast edhe pse njëri nga migrantët dëshmitarë e ka njohur Jakupin.

Sipas ekspertëve që kanë hetuar rastin është konstatuar se para se të godisë vetura barrierat e hekurta përskaj autostradës vozitësi i Passatit nuk ka frenuar intenzivisht dhe momenti kur ai ka goditur me veturë ka qenë me shpejtësi 118 km/h./presheva.com/