SHPËRNDAJE

Kina mund të ketë mbuluar shtrirjen e vërtetë të shpërthimit të coronavirusit, pasi një raport tregoi se një aplikacion i mbështetur nga qeveria ka censuruar fjalë kyçe që nga 1 janari.

Rishikimi, i kryer nga grupi hulumtues me bazë në Toronto Citizen gjeti se WeChat bllokoi fjalët kyçe mbi virusin dhe kritikat ndaj presidentit Xi Jinping. Aplikacioni më i popullarizuar i mesazheve në rajon u krijua privatisht nga Allen Zhang, por qeveria ka mbështetur në mënyrë aktive zhvillimin e saj dhe e përdor atë si një burim të dhënash për të kryer mbikëqyrje masive në Kinë.

Qeveria ka censuruar atë që njerëzit e saj lexojnë dhe thonë në internet me vite, por një raport i zbuluar sugjeron se ata filluan të bllokojnë diskutimet disa javë përpara se zyrtarët të pranonin ashpërsinë e shpërthimit.

Raporti gjithashtu zbuloi se WeChat bllokoi më shumë fjalë ndërsa shpërthimi i coronavirusit po rritej edhe më shumë.

Më 31 dhjetor, Kina njoftoi për herë të parë Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për shpërthimin, por fillimisht informacioni u mbajt për numrin e personave të infektuar, rreziqet e minimizuara dhe mbikëqyrjen e informacionit në kohë, duke bërë që disa të pretendojnë se qeveria po gënjen për të vërtetën dhe shtrirjen e virusit.

Pastaj, gati një muaj më vonë,  në 20 janar, presidenti Xi adresoi publikisht çështjen e virusit, duke thënë se do të “përmbahej me vendosmëri”.

Nuk është e qartë nëse bllokimi i fjalëve të WeChat në këtë periudhë ishte i  bazuar në direktivat e qeverisë, apo nëse do të ishte bërë vetë sipas tij, pasi raporti sugjeron se mund të ishte rezultat i kompanive “mbi-censuruese në mënyrë që të shmangen qortimet zyrtare” .

WeChat u zbulua se kishte censuruar 132 fjalë midis 1 dhe 31 janarit.

Ndër fjalët e identifikuara ishin termat “Pneumonia e panjohur në Wuhan” dhe “Shpërthimi i SARS në Wuhan”.

Ndërsa shpërthimi i coronavirusit vazhdoi, WeChat censuroi 384 fjalë kyçe të reja midis 1 dhe 15 shkurtit.

Këto përfshijnë kritika ndaj liderëve kinezë – përfshirë Xi – si dhe referenca neutrale ndaj politikave të qeverisë për trajtimin e epidemisë dhe përgjigjet ndaj shpërthimit në Hong Kong, Tajvan dhe Makau.

Disa shembuj të kombinimeve të censuruara ishin: “Autoritetet lokale, epidemia, mbulimi” dhe “Wuhan, virusi, transmetimi nga njeriu te njeriu”.

Virusi vdekjeprurës, i quajtur  COVID -19, tani ka marrë jetën e 3,220 dhe ka infektuar më shumë se 100,000 në të gjithë botën.

Sot, profesionistët mjekësorë të pranuar të OBSH-së janë “të paaftë” për t’u marrë me pandeminë e mundshme.

Paralajmërimi i tmerrshëm vjen kur Kina njoftoi një rënie të mëtutjeshme të rasteve të reja, duke rritur shpresat se shpërthimi po fillon të nivelohet në vendin e goditur me forcë.