SHPËRNDAJE

Atë që virusi i gripit e bën të rrezikshëm është që nuk është e nevojshme që dikush të teshtijë apo të kollitet në mënyrë që të mos e bart virusin te të tjerët, por që bartet edhe vetëm me frymëmarrje
Me siguri e dini që vaksina, larja e rregullt e duarve dhe shmangia nga personat e infektuar është mbrojtja më e mirë nga gripi,.
Nëse dëshironi të ndërmerrni edhe një hap për t’u mbrojtur, atëherë me siguri mendoni për bartjen e maskës kirurgjike për ta shmangur përhapjen e viruseve të cilat i keni ose të jeni të ekspozuar ndaj atyre të cilët kolegu juaj ka.
Bartja e maskës është bërë aq e popullarizuar sa që edhe ka marrë hashtagun e vet në Instagram. Mirëpo, a janë maskat efikase kur është fjala për gripin apo jo?

– Maska kirurgjike mund të ndihmojë në pengimin e përhapjes së viruseve. Gripi bartet nëpërmjet ajrit, andaj maska mekanikisht pengon përhapjen e gripit midis njerëzve, thotë mjeku Sherif Mosad.
Këto maska mund t’i blini në barnatore. Maska e zakonshme për një përdorim mund t’ju ndihmojë ta bëjë punën, ndërkaq një numër i madh i mjekëve rekomandon pikërisht maskat për një përdorim të cilat hidhen poshtë pas përdorimit.
Maska nuk është 100% mbrojtje nga gripi dhe nuk duhet të jetë zëvendësim për ndonjë metodë tjetër mbrojtjeje.
Nëse jeni me grip, gjëja e parë të cilën mund ta bëni është të pengoni përhapjen te personat e tjerë dhe të qëndroni në shtëpi.
Lani duart rregullisht në mënyrë që të shmangni kontaktin me virusin. Vaksina dhe mbulimi i gojës dhe hundës kur teshtini apo kolliteni janë gjithashtu masa preventive.
Bartja e maskës u rekomandohet pacientëve të cilët i janë të ekspozuar rrezikut më të madh nga sëmundja, siç janë fëmijët, pleqtë dhe personat me imunitet të dobët.
Përdorimi këshillohet si mbrojtje nga viruset kur gjendeni në vende publike ku ka mjaft njerëz përreth jush, derisa ata të cilët janë të sëmurë këshillohen që të bartin vazhdimisht maskën në mënyrë që të mos i infektojnë të tjerët.