SHPËRNDAJE

Studiuesit në Institutin Max Planck për Astronomi (MPIA) në Heidelberg kanë arritur për herë të parë të zbulojnë një ekzoplanet që është pothuajse i lindur. Ylli PDS 70, i cili është 370 vite dritë larg Tokës.

Ndërsa PDS 70 dhe disku i saj i pluhurit u zbuluan në vitin 1992, astronomët gjermanë tani për herë të parë kanë gjetur një nyje të qartë të dallueshme: një planet i ri .

Nyja unike
Për vëzhgimin e tyre, studiuesit përdorën teleskopin shumë të Mmdh të Observatorit Europian Jugor ( ESO ) në shkretëtirën kiliane të Atacama . Instrumenti i integruar SPHERE ishte në gjendje për të fshehur dritën nga yjet mëmë për një pamje më të mirë të diskut të pluhurit . Në një foto planeti me emrin PDS 70 b është e qartë e dallueshme.