SHPËRNDAJE

Orët e vendosura në stacionet e trenave në Zvicër, rreth 5000 të tilla, janë modele të hijeshisë dhe thjeshtësisë që admirohen në të gjithë botën.

Ato janë gjithashtu një simbol i njohur për një vend të njohur për përpikërinë dhe rrjetin e tij të mrekullueshëm të transportit publik.

Por cila është historia prapa orëve?

75 vjet histori

Ora e stacionit të trenave zviceran u hartua nga inxhinieri i energjisë zvicerane dhe punonjësi hekurudhor Hans Hilfiker në vitin 1944 pasi operatori kombëtar i hekurudhave SBB / CFF bëri thirrje për një orë që do të garantojë drejtimin e qetë të trenave dhe do të bëhet pjesë e imazhit kombëtar zviceran.

Dizajni i mrekullueshëm i orës hekurudhore zvicerane nuk është vetëm elegant, por gjithashtu e bën të lehtë leximin nga distanca. Në fakt, shumë vende të tjera kanë përdorur dizajnin si bazë për orët stacioneve të tyre, përcjell Telegrafi.

Orët janë bërë gjithashtu një ikonë e dizajnit global, me shembuj që shfaqen në Muzeun e Dizajnit në Londër dhe Muzeun e Artit Modern në Nju Jork.

Orët Mondaine të modeluara në orët hekurudhore të Zvicrës janë gjithashtu të emëruar në mesin e 10 modeleve më të mira klasike të orëve zvicerane.

Orët hekurudhore të Zvicrës janë prodhuar nga e njëjta kompani që nga fillimi – Moser-Baer, në rajonin Emmental të kantonit të Bernës. Rreth 10 punonjës janë të përfshirë në ndërtimin e orëve që kanë rreth 700 njësi të veçanta.

Çdo stacion treni ka një ‘orë kryesore’ e cila kontrollon të gjitha orët e platformës. Ka 760 orë të tilla.

Ato veprojnë duke marrë një sinjal kohor çdo minutë – përgjithësisht me GPS ose satelit – i cili më pas kalon në orët e stacioneve të tjera që varen nga saktësia e kësaj ore, nëpërmjet një impulsi elektrik.

Sipas rregulloreve hekurudhore zvicerane, ora është mbreti kur është fjala për nisjen e trenave. Në përgjithësi, këto orë janë në kohë, duke siguruar saktësinë.

Për fat të keq, megjithatë, ky rregull i artë gjithashtu do të thotë se nëse orët e stacionit të trenave janë vonë, atëherë trenat janë vonë gjithashtu.

Për shembull, kur orët në stacionin Lugano në kantonin e Ticinos ishin katër minuta më vonë në një incident të kohëve të fundit, kjo shkaktoi probleme në të gjithë rrjetin e trenave zviceran.

Oraret e trenave të Zvicrës kanë një jetëgjatësi prej rreth 175,000 orë, ose rreth 20 vjet borë, shi, era dhe të gjitha llojet e tjera të motit të egër.