SHPËRNDAJE

Çmimi i karburantit në pompat në Serbi po rritet pothuajse çdo ditë, kështu që në disa pika të shitjes këto ditë, naftë arriti deri në 175 dinarë për litër.

Naftëtarët thonë se arsyet për rritjen e çmimit të naftës janë tregjet botërore dhe niveli i ulët i Danubit, andaj edhe lëvizja e mëtejshme të çmimit të karburantit në Serbi është e pasigurt.

Sipas shitësve të benzinës, pompat me pakicë në Serbi, çmimi zakonisht i naftës shkon deri në 170 dinar, ndërsa naftës me aditiv dhe deri në 175 dinarë për litër.

Megjithatë, ajo që është më interesante në shoferët është nëse tendenca e rritjes së çmimeve të përfundojë. Përgjigja për këtë pyetje është e vështirë të jepet, sepse ka shumë faktorë që ndikojnë në formimin e çmimit.

Megjithatë, Nebojsha Atanackoviq, një nga pronarët e SHA “Nafta”, thotë se shpreson tendenca e çmimeve të karburantit të mbetet në këtë nivel dhe nuk do të rritet më.

Pse çmimet po rriten?

Përndryshe, shumica e ekspertëve thonë se rritja e vazhdueshme e çmimeve për një kohë të gjatë mvaret në nga çmimet e naftës së papërpunuar në tregjet botërore, për shkak të krizës në Iran, si dhe niveli i ulët i ujit të Danubit. Siç është raportuar nga Shoqata e kompanive të naftës të Serbisë, rritja tendenca e çmimeve e cila është caktuar më 15 gusht, si tregojnë të dhënat, u ndal 3 tetor.

“Përkohësisht ose në afat të gjatë, koha do ta tregojë, por për muajin e kaluar çmimet e u rritën për 22 për qind, duke e bërë atë më 29 shtator dhe nafta arriti në 86.29 dollarë për fuçi, çmimin më të lartë në katër vitet e fundit.”/presheva.com/