SHPËRNDAJE

Mjekët e kujdesit paliativ po u bëjnë thirrje njerëzve të bëjnë një bisedë në lidhje me atë që do të dëshironin nëse ata, ose të dashurit e tyre, do të ballafaqoheshin seriozisht me Coronavirusin.

Ne duhet të diskutojmë të gjithë skenarët e mundshëm, madje edhe ato për të cilat nuk jemi “të rehatshëm për të folur”, thanë ata.

Dr Iain Lawrie, president i Shoqatës për Mjekësinë Paliative të Britanisë së Madhe dhe Irlandës, tha se ekipe të kujdesit paliativ në të gjithë vendin po punonin së bashku për të krijuar udhëzimet.

Ai tha se ndikimi i virusit ka të ngjarë të ndryshojë sesi do të ofrohet kujdes paliativ në të ardhmen, transmeton Telegrafi.

Ndërsa shumica e pacientëve me Covid-19 do të marrin simptoma të buta ose të moderuara, për disa pacientë virusi do të jetë kërcënues për jetën.

Disa nga pacientët që tashmë kanë vdekur nga virusi nuk kanë qenë në një kujdes intensiv, pasi kjo nuk do të kishte bërë ndonjë ndryshim në rezultatin e tyre. Në vend të kësaj ata janë kujdesur në një repart tjetër.

Planifikimi i avancuar i kujdesit

“Tundimi i madh kur ju frikësoheni, dhe natyrisht, të gjithë jemi të frikësuar, është të përpiqeni të mbyllni mendjen tuaj tek frika juaj më e keqe,” thotë Dr Rachel Clarke, autor dhe specialist i kujdesit paliativ.

“Pse dikush do të dëshirojë të mendojë vdekshmërinë e tij tani, kur të gjithë mund të kërcënohen? Por, është pikërisht ajo pasiguri që e bën këtë kohën më të rëndësishme për planifikimin e kujdesit të përparuar.”

Planifikimi i avancuar i kujdesit është një term teknik, por, “planifikimi me të vërtetë i avancuar i kujdesit nuk përbën asgjë më të komplikuar sesa të mendoni – me më të afërt dhe më të dashur – për atë që do të kishte rëndësi për ju nëse do të sëmurenit aq sa mund të vdisni”, tha Dr.Clarke.

“A jeni ju lloji i personit që dëshironi të shkoni në spital, në kujdesin intensiv apo dëshironi të qëndroni në shtëpi?” shtoi ajo.

“Nëse nuk i keni këto biseda dhe më e keqja do të ndodhë, do të ishte e tmerrshme, nëse i dashuri juaj papritmas është sëmurë dhe nuk mund të fliste vetë, dhe e kuptuat që nuk e dini se çfarë do të dëshironte mamaja – ju do të më duhej të thoshit: ‘Nuk e di’, “thotë Dr Clarke.

“Gjithmonë mund të mbeteni me bezdisjen, frikën e bezdisshme që nuk ishit në gjendje të avokonit për të”.

Mënyra të reja të punës

Dr Lawrie tha që kriza e Coronavirusit ishte duke theksuar “mungesën e burimit” për ilaçin e kujdesit paliativ. Ai tha se kishte 60 poste të paplotësuara të kujdesit paliativ në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe ai tha që numri i infermierëve specialist ishte një “shqetësim”.

Ai i tha se ekipet e kujdesit paliativ aktualisht po shikonin mënyra të reja të punës ndërsa kriza u thellua, duke përdorur mbështetje telefonike, FaceTime dhe Skype.

Ata gjithashtu po shikonin ilaçet alternative dhe mënyrat e administrimit të barnave që familjet mund të jepnin, nëse pacientët vendosnin se donin të qëndronin në shtëpi.

“Unë mendoj se kriza e Coronavirusit mund të ndryshojë sesi ofrohet kujdes paliativ në të ardhmen,” tha ai.

“Kriza e Coronavirusit nënvizon nevojën për të pasur këto biseda të vështira, të cilat shpesh i shtyjmë, cilat janë dëshirat tona, cilat janë më të rëndësishmet për ne”.