SHPËRNDAJE

Takimi vjetor i Ministrave të Punëve të Jashtme të vendeve të Grupit të Vishegradit (V4) dhe Ballkanit Perëndimor të organizuar nën Presidencën Çeke të V4 u mbajt në 27 shkurt të vitit 2020, në Pragë. Në takim morën pjesë gjithashtu Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerim, Ministri i Punëve të Jashtme dhe Evropiane të Kroacisë që përfaqëson Kryesinë e Këshillit të BE-së, Ministrin e Punëve të Jashtme të Sllovenisë dhe Sekretarin e Përgjithshëm të Ministrisë Federale për Evropë dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare të Austrisë.

Takimi në Pragë u dha mundësinë ministrave të V4 të shprehin mbështetjen e tyre afatgjatë dhe të qartë për përpjekjet e partnerëve të Ballkanit Perëndimor për t’u anëtarësuar në BE.

V4 mbetet e përkushtuar për të ruajtur dhe forcuar besueshmërinë e procesit të zgjerimit të BE-së që është mjeti më i mirë për të siguruar stabilitetin, sigurinë dhe prosperitetin në rajon. Anëtarësimi në vendet e Ballkanit Perëndimor në BE është një qëllim i përbashkët strategjik i rajonit dhe BE-së.

V4 vazhdon të mbështesë aspiratat e anëtarësimit në BE të të gjithë partnerëve të Ballkanit Perëndimor. Në vazhdën e diskutimeve mbi zgjerimin e BE-së në Këshillin e BE-së dhe samitin BE-Ballkan Perëndimor në Zagreb, ministrat V4 siguruan partnerët për mbështetjen e tyre të fortë dhe të vendosur për fillimin e negociatave të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Të dy vendet kanë përmbushur kushtet e përcaktuara nga BE dhe një vendim pozitiv i Këshillit në Mars është e vetmja rrugë e drejtë përpara. Marrja e këtij hapi është thelbësore për të riafirmuar angazhimin e BE-së për mundësinë e anëtarësimit në BE për të gjithë rajonin.

Ministrat e V4 mirëpritën Komunikimin e Komisionit Evropian për përmirësimin e procesit të pranimit. V4 mbështet plotësisht qëllimin për ta bërë procesin e pranimit më efektiv dhe të besueshëm duke lejuar Ballkanin Perëndimor të ecë përpara bazuar në përparimin e vërtetë në reformat themelore. Ministrat e V4 përgëzuan qeveritë në rajon për arritjen e arritjeve të rëndësishme gjatë viteve të kaluara. Në të njëjtën kohë, ata shprehen shpresë se partnerët e Ballkanit Perëndimor do të përqafojnë plotësisht procesin e rregulluar të pranimit dhe do të shfrytëzojnë sa më shumë mundësitë që ofron ndërsa adresojnë mangësitë që po pengojnë përpjekjet e tyre për t’u integruar në BE. Marrja e përparimit në fushat e reformave të përcaktuara nga Komisioni dhe gradualisht përafrimi me politikat e BE-së është thelbësore.

Pjesëmarrësit në takim u informuan nga Drejtorët Ekzekutivë të Fondit Ndërkombëtar të Visegrad dhe Fondi i Ballkanit Perëndimor për projektet që synojnë forcimin e shoqërisë civile në rajon dhe bashkëpunimin e vazhdueshëm midis dy institucioneve. Për më tepër, ministrat morën pjesë në arritjet dhe planet për zhvillimin e ardhshëm të Fondit të Ballkanit Perëndimor që është një institucion unik i bashkëpunimit rajonal bazuar në modelin e suksesshëm të Fondit Ndërkombëtar të Visegrad. V4 mbetet e përkushtuar për të mbështetur Fondin e Ballkanit Perëndimor dhe misionin e tij në rajon. Në Pragë, ministrat e V4 dhe partnerët dëshmuan nënshkrimin e një Memorandumi të Mirëkuptimit që do të lejojë ndihmën teknike të dhënë Fondit të Ballkanit Perëndimor përmes Fondit Ndërkombëtar të Vishegradit të vazhdojë në periudhën e ardhshme.