SHPËRNDAJE

Mund të ndodhë që gjërat e trishtuara të ndodhin… Por vuajtja është gjithmonë një zgjedhje”. – Osho.

Kur kalojmë nëpër një situatë të vështirë ose të dhimbshme, reagimi i parë që kemi është të mbyllemi në vetvete, të zvogëlohemi për të “shijuar” këtë vuajtje. Mirë. Deri më tani, nuk ka asgjë jonormale. Por pas dy apo tre ditësh duhet të reagojmë. Shumë mund të pyesin: Si? A është e lehtë? E pamundur! Nuk është faji im! Po, ne e dimë dhe e kuptojmë se në fillim nuk është vërtetë e lehtë. Megjithatë, gjendja e trishtimit, dhimbjes, vuajtjes ose ndonjë ndjesie që na sjell dhimbje, sa më shumë t’i pohojmë ato, aq më shumë pushtet fitojnë brenda nesh. Mundohuni të kuptoni se cila ishte situata e dhimbshme.

Asgjë nuk është e gabuar. Duhet të mësosh gjithçka. Gjithçka është evolucion, në mënyrë efektive. Frazat më të zakonshme në situata të vuajtjes janë:

⦁ Çfarë kam bërë për ta merituar këtë?

⦁ Unë kam lindur për të vuajtur

⦁ Nuk arrij ta besoj këtë që po ndodh

⦁ Dua të marr fund

⦁ Nuk e meritoj

⦁ Jeta ime është një luftë

⦁ Askush nuk më do dhe unë kurrë nuk do të jem i lumtur

Ekzistojnë një numër deklarimesh negative për ju dhe situatën.

Këto ju dëmtojnë. Ne e dimë atë, por ju nuk duhet të vuani përgjithmonë!

Dhe çfarë duhet të bëni për të ndaluar ndjenjat që insistojnë të rriten?

Çfarë mund të bëni që të mos vuani aq shumë për diçka që ju dëmton? PRANOJENI. Dhe si ta pranoni?

Të gjitha situatat, i kërkojmë ose krijojmë vetë.

Çfarëdo që lëkundni ose kërkoni ju jep një mënyrë për të arritur tek ju. Pranoni situatën, kuptoni, mësoni dhe lëvizni përpara! Bërja e ushtrimeve, meditimi, frymëmarrja… dhe t’i lini të shkojnë, të gjeni dikë me të cilin mund të flisni për situatën, me njerëzit që ju duan që ju bëjnë të ndiheni mirë, ju lehtësojnë dhe përpiqen t’iu bëjnë të buzëqeshni, shikohuni në pasqyrë dhe pyesni veten: çfarë mund të bëj për ta ndryshuar këtë situatë?

Nëse ka diçka që mund të bëni, me siguri do të vijë përgjigja. Nëse nuk vjen në atë rast, në të vërtetë nuk ka përgjigje! Dhe kështu, ju duhet të keni besim! Zotohuni të jeni më mirë çdo ditë, disiplinoni vetveten, thjesht kërkoni atë që ju bën të mirë. Kur të ndryshoni brenda, nëse ka një dëshirë të vërtetë për të qenë i lumtur, realiteti juaj do të jetë plot lumturi …

Unë besoj te kjo! Po ju?