SHPËRNDAJE

Ndikimi i ashpër i Covid-19 në ekonominë globale mund të shihet nga imazhet satelitore.

Vetëm një muaj më parë, ekonomistët spekuluan se vendet e mëdha mund të përballen me një recesion.

Pastaj erdhën karantinat. Dhe ndalimet e udhëtimit. Fabrikat dhe zyrat u mbyllën, dhe ekonomitë e tëra shkuan në shtëpi dhe qëndruan atje dhe po qëndrojnë ende, transmeton Telegrafi.

Ekonomistët e lartë amerikanë tani shprehen qartë që vendi po hyn në një recesion; parashikuesit në JPMorgan Chase & Co. e kanë quajtur ndalimin ekonomik Covid-19 “ditën kur toka u ndal.”

Pyetjet e vetme të mbetura janë se sa e gjatë dhe sa e thellë do të jetë kjo rënie. “Frika e fundit,” raportoi Bloomberg News të dielën, “është që mund të shndërrohet në një sëmundje të zgjatur që ka një aromë të një depresioni”.

Ndërprerjet po shfaqen në çdo shkallë të mundshme, nga jeta individuale deri në biznes, kombe, dhe madje edhe fenomene të dukshme nga hapësira.

Pamjet nga SkySat, e kompanisë satelitore Planet Labs Inc. tregojnë se sa e papritur dhe totale ka qenë ndërprerja e veprimtarisë njerëzore.

 

Imazhi i parë i urës së lumit Yingwuzhou Yangtze në Wuhan u bë më 12 janar, një ditë pasi Covid-19 mori jetën e saj të parë të njohur në Kinë. Në kohën kur u bë fotografia e dytë, Wuhan u karantinua, Kina kishte parë 17 vdekje të tjera, dhe fqinjët aziatikë dhe SHBA numëruan rastet e tyre të para. Sëmundja tashmë ishte përhapur në shumë vende të botës.

 

Në kulmin e Haxhit në fund të korrikut dhe në fillim të gushtit, rreth 2 milionë njerëz nga e gjithë bota fillojnë rrugën për në vendin e shenjtë. Më 27 shkurt, Arabia Saudite mbylli kufijtë e saj për haxhinjtë ndërkombëtarë. Kombi ndërmori hapa të mëtejshëm për të kufizuar hyrjen në faltore gjatë tre javëve të ardhshme, derisa vendi pezulloi përkohësisht të gjitha hyrjet dhe lutjet deri më 20 mars, duke e lënë vendin bosh.

 

Kryeministri i Italisë Giuseppe Conte rrëmbeu vëmendjen e Evropës më 8 mars kur ai urdhëroi bllokimin e rajonit verior të vendit, që përfshin Venedikun. Një ditë më vonë, ai zgjati bllokimin në mbarë vendin. Brenda disa ditësh nga mbyllja, venecianët u tronditën kur panë që kanalet e tyre dhe rrugët ujore u bllokuan. Pa turbullirën e zakonshme njerëzore që i trazonin ujërat, kanalet papritmas ishin boshe dhe ujërat e kthjellëta.

 

Epcot Center në Bay Lake, Florida ishte menduar të ishte realizimi i vizionit thelbësisht optimist të Walt Disney për një të ardhme globale të drejtuar nga teknologjia. Më 18 mars, dy ditë pasi Walt Disney Co. pezulloi përkohësisht operacionet e parkut, në mesin e shumë kombeve që kufizonin udhëtimet jashtë shtetit, parkingjet e saj të mëdha ishin bosh nga makinat e vizitorëve.

 

Brenda disa ditësh nga vendimi i Volkswagen AG më 17 nars për të ndaluar prodhimin deri në tre javë, CEO Herbert Diess tha se mund të mos jetë aq i gjatë duke pasur parasysh “masat drastike të nevojshme për tu mbrojtur”. Pasi Gjermania u kërkoi prodhuesve të saj më të mëdhenj të ndihmonin në bërjen e maskave dhe ventiluesve për të trajtuar viktimat e Covid-19, Volkswagen filloi ndërtimin me kapacitete prodhuese sa Kina. 

 

Pak vende kanë luftuar aq sa duhet me masat paraprake të lidhura me coronavirusin si Miami Beach, ku sëmundja mbërriti ashtu si studentët e kolegjit zbritën për pushimin e pranverës. Meqë shteti nuk dëshironte të kërkonte mbyllje gjithëpërfshirëse, zyrtarët lokalë në qytete filluan të mbyllnin vendin. Qyteti i Miami Beach lëshoi ​​një shtetrrethimi të natës në plazhe dhe kërkoi që bizneset jo thelbësore të mbyllen.