SHPËRNDAJE

Lëvizja serbe Dveri shpreh shqetësim për qytetarët shqiptar me kërkesë të udhëheqësve të tyre politikë që shqiptarët nga Presheva, Bujanoci dhe Medvegja marrin të njëjtin status që kanë serbët në Kosovë , thuhet në një komunikatë të lëshuar kjo lëvizje dega në Vranjë.

Dveri besojnë se shqiptarët kanë të drejta të barabarta.

Pse përfaqësuesit politikë të shqiptarëve duan që bashkëqytetarët e tyre të kenë kushte të njejta si serbët në veri të Kosovës pyesin nga Lëvizja e Dverit.

– Në të vërtetë, kushtet në të cilat populli serb jetojnë në Kosovë janë nga ato që duhet ti dëshirojnë një armiku e jo e popullit të tyre.

A dëshirojnë udhëheqësit politikë të shqiptarëve nga jugu i Serbisë që njerëzit e tyre, sikurse serbët në Kosovë, të jetojnë në frikë të vazhdueshme që dikush do të sulmoj fëmijët e tyre?

A e dëshirojnë shkatrrimin e varreve dhe të shenjtorëve?

A duan ndosht që bashkatdhetarët e tyre të jetojnë në frikën e tyre që në çdo kohë, pa paralajmërim, mund të arrestohet, të mbahen në paraburgim, për shkak të disa krimeve të dyshuara të luftës gjatë kohës që ata kanë kaluar nën uniformën UÇPMB-së?

A duan ndoshta të mbijetojnë diçka të ngjashme me atë që serbët në Kosovë dhe Metohi përjetuan më 17 mars 2004?

Cilat janë të drejtat që gëzojnë serbët në Kosovë, dhe se nuk ka qytetarët shqiptar në Serbi, për të cilën ia kanë zili – ka shkruar Dveri në një deklaratë, përcjell presheva.com.

Dveri kujton se në programin e saj politik ka mbrojtur gjithmonë që të gjithë qytetarët e Serbisë, pavarësisht nga kombësia, feja, politike ose ndonjë përkatësi tjetë dhe se të gjithë duhet të kenë të drejta absolutisht të barabarta.

– Ne jemi të vetëdijshëm se kjo nuk është gjithmonë rast, por kjo padrejtësi dhe kjo jetë e vështirë është e njëjtë për të gjithë.

Si për shqiptarët, për serbët, edhe për romët, bullgarët, hungarezët, sllovakët, rusët.

Ne nuk do t’i zgjidhim këto probleme duke minuar intolerancën kombëtare dhe duke shpikur disa probleme të reja që nuk ekzistojnë.

Populli shqiptar, ashtu si të gjithë popujt e tjerë që jetojnë në Serbi, janë fqinjët tanë që ne i respektojmë dhe të cilët ne llogarisim për të ngritur shtetin e përbashkët.

Deri në atë ditë, që duhet të arrijnë, kërkojmë nga politikanët shqiptarë në Serbi jugore me aktivitetin e tyre politik të jenë në shërbim të qytetarëve që i kanë zgjedhur, që janë shtetas nga të cilët nga marrja paga dhe jo në shërbim të Qeverisë vetëshpallur të Kosovës dhe mentorët e saj perëndimor – thekson Dveri./presheva.com/