SHPËRNDAJE

“Në ajrosjen mekanike apo respiratorë janë pacientët midis moshës 50 dhe 70, të cilët nuk kishin ndonjë sëmundje shoqëruese. Corona virusi ende fillon si një sëmundje e mushkërive dhe sulmon të gjitha organet”, thotë prof. Radmilo Jankoviç, drejtor i Klinikës për Anestezi dhe Kujdes Intensiv, drejtor i spitaleve Covid të Nishit dhe ndihmës drejtor i përgjithshëm i Qendrës Klinike në Nish, transmeton presheva.com.

Numri i pacientëve covid që kërkojnë trajtim intensiv dhe mbështetje të oksigjenit po rritet, dhe 13 prej tyre janë tashmë në një aparat respirator në KC Nish.

Ndërsa në kulmin e valës së parë, në mars dhe prill, kryesisht kemi pasur pacientë të moshës 50 deri 70 vjeç, madje edhe më të vjetër, dhe shumë prej tyre me sëmundje kronike, dhe në të dytën, në korrik, shumë të rinj, tani kemi më së shumti pacientë të moshës 50 deri 70 vjeç vite që nuk kanë bashkë sëmundje të rëndësishme, domethënë sëmundje të shoqëruara.

Të rinj dhe të shëndetshëm përfundojnë në një aparat respirator

Pacienti më i ri në ventilim mekanik është nga Nishi dhe është 46 vjeç. si një nga karakteristikat e valës së tretë, Dr. Jankoviq deklaroi se të dy të rinj dhe të shëndetshëm përfundojnë në një aparat respirator.

– Po është e vërtetë. Ata ishin kryesisht të shëndetshëm para Covidit. Këta janë njerëz të moshës së mesme deri në moshë më të madhe, nga 50 deri në 70 vjeç, dhe shumica e tyre janë nga jugu i largët – nga Vranja, Presheva dhe Bujanoci. Deri në 90 për qind e tyre, si në aparatin e frymëmarrjes ashtu edhe në njësinë e kujdesit intensiv, janë të asaj strukture moshe. Unë nuk besoj se ata ishin infektuar drejtpërdrejt, por ka më shumë të ngjarë që ata të jenë transportues më të rinj, dhe që këta njerëz të sëmuren më rëndë – thotë ky ekspert.

Supe bartësit janë problemi më i madh

Duke folur për supertransmetuesit, Dr. Jankoviq thotë se ata aktualisht janë problemi më i madh në vend, pasi ata përhapin virusin gjatë shëtitjeve në pasdite dhe në mbrëmje. Ai shpjegon se nuk ka për qëllim shkollat ​​dhe kolegjet, por faktin që të rinjtë përhapin virusin pas tubimeve në mbrëmje.

– Nuk ka indikacione se pamja klinike e pacientit në njësinë e kujdesit intensiv do të jetë e ndryshme në raport me atë në dy majat e mëparshme. Është një pamje klasike e një sëmundjeje sistemike që fillon si një sëmundje e mushkërive dhe i sjell pacientët te mjeku pikërisht për shkak të mungesës së frymëmarrjes. Por pastaj zhvillohet si një sëmundje sistemike që sulmon veshkat, mëlçinë dhe organet e tjera jetësore. Dhe në fund, rezultati i vdekjes nuk ndodh kurrë vetëm për shkak të pamjaftueshmërisë së mushkërive, por edhe për shkak të natyrës sistemike të sëmundjes – shpjegon Dr. Jankoviq, përcjell presheva.com.

Dy pacient kishin dështim të veshkave

– Mjeku shpjegon se ata tashmë kanë dy pacientë me aparate për frymëmarrje që janë në dializë, që do të thotë se veshkat e tyre kanë dështuar.

– Më habit që numri i njerëzve të infektuar, jo vetëm në Nish por në të gjithë juglindjen e Serbisë, nuk është aq i madh sa në mars dhe prill, madje edhe në korrik dhe gusht. Në mars dhe prill kemi pasur më së shumti pacientë nga Nishi, dhe në korrik dhe gusht nga vendet e tjera në jug të Serbisë, Vranje, Presheva, Bujanoc … – deklaron ai dhe shton se ka të ngjarë që vala e tretë të jetë vonë në këtë pjesë të Serbisë, por që me siguri do të vijë.