SHPËRNDAJE

Nëse mërziteni nga pasagjerët tuaj duke ju dhënë indikacione ndërsa jeni duke udhëtuar, atëherë mund të dëshironi të mendoni për të investuar në një makinë që përmban një lloj teknologjie të përparuar të ndihmës për shoferin.

Sipas një studimi të fundit nga Ford dhe sociologu Jess Carbino, rreth 68% e shoferëve të anketuar besojnë se sjellet e pasagjerëve të pasëm do të eliminohet ndërsa kompjuterët fillojnë të marrin përsipër njerëzit pas timonit.

Një sistem i tillë që mund t’i mbajë të qetë pasagjerët pas është Co-Pilot360 nga Ford, i cili përmban teknologji si Informacioni Blind Spot me Cross-Traffic Alert dhe Pre-Collision Assist me Frenimin automatik të Urgjencës.

“Për shumë shoferë, marrja e këshillave nga udhëtarët vazhdimisht është më shumë sesa e bezdisshme, është stresuese,” tha Dr Carbino, më e njohur për punën e saj me Bumble. “Ford Co-Pilot 360 ndihmon në inkurajimin e besimit gjatë vozitjes dhe mund të ndihmojë në krijimin e një atmosfere më të qetë bashkëpunuese në makinë.”

Gjetjet e studimit kundërshtojnë gjithashtu një besim se teknologjia pengon lidhjen njerëzore. Për shembull, nëse këshillat e pasagjerëve të pasëm mund të shkaktojë tension midis dy personave, teknologjia e ndihmës për shoferin mund të ndihmojë shoferët dhe pasagjerët të përqëndrohen në më shumë “aspekte të këndshme të udhëtimit, përkatësisht njëri-tjetrit.”