SHPËRNDAJE

Fëmijët e lindur vetëm një muaj parakohe kanë më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) në jetën e mëvonshme, sugjeron kërkimi i ri.

Foshnjat e lindura në më pak se 34 javë janë më të rrezikuar nga simptomat e tilla si hiperaktiviteti ose hapësira e shkurtër e vëmendjes, një studim i gjetur sot.

Hiperaktiviteti është më i zakonshëm në foshnjat e parakohshme, ndërsa kufijtë e vëmendjes së shkurtër ndikojnë tek foshnjat e tilla në jetën e mëvonshme, shton hulumtimi.

Për arsye të paqarta, rezultatet janë veçanërisht të vërteta për vajzat.

Gjetjet e mëparshme tregojnë se foshnjat e parakohshme kanë organe të pazhvilluara, të cilat mund të çojnë në inflamacion dhe ndryshime hormonale që shkaktojnë ADHD.

Rreth një në 10 foshnja në SHBA linden para 37 javësh, e cila klasifikohet si e parakohshme, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se tetë në 100 foshnja britanike lindin herët.