SHPËRNDAJE

Qyteti i San Franciskos ka shpallur një gjendje të jashtëzakonshme mbi coronavirusin vdekjeprurës.

Një veprim i tillë, sipas mediave të huaja, vjen pasi që zyrtarët shëndetësorë paralajmëruan se përhapja e tij në të gjithë Shtetet e Bashkuara ishte e pashmangshme.

Kryetari i bashkisë së San Franciskos, London Breed, njoftoi gjendjen e jashtëzakonshme në një deklaratë të martën, duke thënë se “panorama globale” rreth coronavirusit Wuhan po “ndryshon me shpejtësi” dhe zyrtarët e qytetit “duhet të rrisin gatishmërinë”.

“Ne e shohim virusin që përhapet në pjesë të reja të botës çdo ditë,” vazhdoi ai, “dhe ne jemi duke ndërmarrë hapat e nevojshëm për të mbrojtur San Franciscans nga goditja”.

Gjithsesi, ende nuk janë raportuar raste të koronavirusit në San Francisko.

Një veprim i tillë vjen pasi zyrtarët e shëndetësisë në SHBA paralajmëruan amerikanët të përgatiten për një përhapje të mundshme të coronavirusit.

“Çrregullimet në jetën e përditshme mund të jenë të rënda”, në SHBA, paralajmëroi të martën në një konferencë shtypi Nancy Messonnier, drejtore e Qendrës Kombëtare të Imunizimeve.

Ndërkohë të hënën, kabineti i presidentit Donald Trump kërkoi 2.5 miliardë dollarë nga Kongresi amerikan për t’u përballur me situatën e coronavirusit në SHBA.

Sipas mediave të huaja,  rastet e virusit që shkaktuan pneumoninë u rritën në 79,331 të hënën, ndërsa 53 janë konfirmuar në SHBA, sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).