SHPËRNDAJE

Ndryshe nga shteasit e huaj, të cilët nuk mund të hyjnë në Serbi pa një test negativ PCR nga 20 dhjetori, qytetarët tanë munden, pas mbërritjes në Serbi, me kusht që ata të kalojnë 10 ditë në izolim të shtëpisë ose karantinë.

Çfarë do të thotë saktësisht kjo dhe cilat rregulla duhet të ndjekin njerëzit tanë nga diaspora që planifikojnë të vijnë në Serbi të dielën, transmeton presheva.com.

Masa e karantinës në shtëpi është, ndër të tjera, një nga dispozitat kryesore të ndryshimeve të miratuara së fundmi në Ligjin për Mbrojtjen e Popullsisë nga Sëmundjet Infektive, ose të ashtuquajturit “ligj i koronës”.

Karantina në shtëpi është një masë që kufizon lirinë e lëvizjes së personave dhe kërkon monitorimin e gjendjes shëndetësore të personave të shëndetshëm të cilët ishin ose dyshohen të jenë në kontakt me persona të infektuar me një sëmundje ngjitëse.

Dhe kjo është pikërisht ajo që pret qytetarët tanë nga diaspora që vendosin të kalojnë pushimet në Serbi. Gjegjësisht, siç vendosi Shtabi i Krizave të hënën, nga 20 dhjetori i këtij viti deri më 10 janar të vitit të ardhshëm, të gjithë shtetasit e huaj që hyjnë në Serbi do të duhet të bëjnë një test negativ PCR, jo më të vjetër se 48 orë.
Qytetarët tanë mund të hyjnë pa një test negativ, por ata do të izolohen për dhjetë ditë.

Çfarë do të thotë kjo në praktikë?

Inspektorët sanitarë në kufi kontrollojnë nëse pasagjerët kanë dëshmi të një rezultati negativ të testit PCR. Në rast se pasagjeri nuk ka një test PCR, dhe nëse ai është shtetasi ynë, inspektori sanitar i dorëzon atij një vendim për izolimin e detyrueshëm dhjetë-ditor në shtëpi.

Siç dihet, kjo do të thotë që një qytetar të cilit i është caktuar izolimi në shtëpi nuk mund të largohet nga shtëpia e tij, përkatësisht adresa ku ishte regjistruar. Gjithashtu, kontrolli i respektimit të kësaj mase kryhet nga inspektorët sanitarë të cilët mund të lëshojnë një urdhër kundërvajtje në rast se qytetari nuk i përmbahet izolimit të shtëpisë.

Sigurisht, si për çdo mosrespektim të masave dhe rregullave, kështu që në këtë rast, një dënim është i përshkruar. Siç thuhet në ligj, nëse një person refuzon ose shkel masën e izolimit të shtëpisë, “ligji i kurorës” parashikon një gjobë në shumën prej 50,000 deri 150,000 dinarë./presheva.com/