SHPËRNDAJE

Drejtori i ashtuquajtur i Zyrës për Kosovën, Marko Gjuriq, tha se “problemi për arritjen e kompromisit nuk është vetëm në deklaratat e përfaqësuesve të Prishtinës zyrtare, por edhe nga njerëzit brenda saj ‘të cilët janë nominalisht në anën tonë’.

Aspiratat e shqiptarëve janë të qarta për ne, por gjithashtu duhet të jetë e qartë edhe për ata se pa biseduar me Serbinë ata nuk mund të bëjnë asgjë, përveçse “të shesin mjegull”.

Drejtori i ashtuquajtur i Zyrës për Kosovën, Marko Gjuriq, tha se për Serbinë, sigurisht që nuk është një surprizë kur dikush nga Prishtina nuk përputhet me marrëveshjen, por kjo tregon se disa prej tyre janë të papërgatitur dhe kjo pjesë nuk e respekton atë që u diskutua, tha Gjuriq për TV Pink.

Sipas tij, është e rëndësishme për Serbinë të gjejë një lloj marrëveshje për të ardhmen, paqen dhe marrëdhëniet normale midis Beogradit dhe Prishtinës, për shkak të së ardhmes së të gjithë atyre që jetojnë në këtë rajon.

Megjithatë, ai mendon se kjo nuk do të jetë e lehtë, sidomos duke pasur parasysh deklaratat e tyre, të cilët, me sa duket, janë joreale. “Është interesimi ynë të kalojmë nëpër biseda dhe të kërkojmë zgjidhje, pavarësisht nga retorika nxitëse. Ekziston edhe një bashkësi ndërkombëtare për të luftuar së bashku, por, e përsëris, kjo është një detyrë shumë e vështirë”, tha Gjuriq.

Më tej ai shtoi se “problemi, nuk është vetëm në deklaratat e përfaqësuesve të Prishtinës, por edhe nga njerëzit brenda saj ‘të cilët janë nominalisht në anën tonë’.

“Për Vidovdan kanë fyer presidentin e Serbisë. Është një turp i madh jo vetëm i Slavisha Ristiqit, por të gjithë njerëzit që veprojnë kështu”, tha Gjuriq.

Ai, gjithashtu, komentoi mbi deklaratat e disa përfaqësuesve të bashkësive fetare në territorin e Kosovës, me një mesazh se ai nuk e pëlqeu të dëgjonte se në momentin e paqes disa përfaqësues që nuk kontribuojnë në ruajtjen e Kosovës.

“Disa nga metropolitanët që heshtën në një kohë kur Mali i Zi shpalli pavarësinë, që nuk arritën të kontribuojnë në ruajtjen e qenies serbe deri në masën që ne shpresuam, tani nuk kritikojnë shqiptarët, por përfaqësuesit e institucioneve serbe. Këto deklarata nuk janë të nevojshme për ne”, tha Gjuriq.

Ai ndër të tjera tha se “në periudhën e ardhshme do të përpiqet të marrë maksimumin nga marrëdhëniet Beograd-Prishtinë dhe, nëse pala tjetër mendon se një koncesion do të bëhet pa mbulim, atëherë kjo nuk është realiste”.

“Është më mirë që ata të kthehen në kompromis, sepse jam i bindur se ata kanë nevojë për to”, deklaroi Gjuriq.

Sipas tij, “Prishtina tani do të pëlqente më shumë politikanët në pushtet, siç është Sasha Jankoviç, i cili ofron dy karrige në OKB”.

I pyetur nëse mund të pritet që çështja e takimit të ardhshëm midis Putin-it dhe Trump-it të jetë çështja e Kosovës, Gjuriç tha se sigurisht që është e rëndësishme të tërheqim vëmendjen e lojtarëve të mëdhenj, por të mbështetemi më shumë në energjinë, përpjekjet dhe punën e palës sonë, të kryesuar nga presidenti serb.