SHPËRNDAJE

Ballkani konsiderohet si një nga zonat më të vështira në Evropë, kështu që tërmetet si ato që ndodhën në Shqipëri, BdheH dhe Greqi nuk duhet të befasojnë.

Sa tërmete janë më të shpeshtë në Ballkan sesa në shumë pjesë të tjera të Evropës mund të shihet në hartat e aktiviteteve tektonike.

Tërmetet në Ballkan ndodhin për një numër arsyesh, parasegjithash për shkak të ndërveprimeve të pllakave tektonike që ndodhin poshtë detit Adriatik, ku ndodhet kufiri konvergjent, domethënë, njëra pllakë ulet poshtë tjetrës.

Pllaka tektonike dhe vendet ku ato kufizohen dhe përplasen. Vija blu tregon kufijtë konvergjentë ku njëra pllakë shtrihet nën tjetrën.

Kufiri konvergjent është kufiri i pllakave tektonike, që paraqitet në atë pikë ku përplasen dy pllaka, duke bërë që pllakat të shpërthejnë ose plasin, ose njëra pllakë fundoset poshtë tjetrës ose (në disa raste) kalon mbi tjetrën, shkruan Blic.

Fakti është se pllaka tektonike afrikane është zhytur nën atë të Euroasis duke shkaktuar tërmete, por gjithashtu se ekziston një sistem i disa pllakave tektonike më të vogla të cilat, me lëvizjet e tyre, shkaktojnë tërmete shkatërruese në zonat ku ndodhen, gjë që në Ballkan ndodh kryesisht në territorin e Greqisë, Shqipërisë dhe pjesërisht Maqedonia Veriore, ka shpjeguar profesoresha e Gjeografisë në Fakultetin Filozofik, Universiteti i Sarajevës Lindore, Jelena Golijanin.

Deti Adriatik shtrihet në mikropllakën tektonik të Adriatikut, e cila në Mesozoik është ndarë nga pllaka afrikane. Lëvizja e pllakës dhe përplasja me pllakën Euroaziane ndikuan ndjeshëm në lartësimin e zinxhirit të vargmaleve përreth.

Dhe gjithashtu ndikon në tërmete. Bregdeti shqiptar ka qenë gjithmonë një pjesë e rajoneve të rrezikuara sizmikisht të Evropës. Pllaka tektonike afrikane lëviz disa milimetra çdo vit në drejtim të Evropës.

Përplasje të tilla krijojnë tensione të mëdha sepse vie deri te tërheqja e pjesëve të pllakës mikrotektonike të Adriatikut nën Ballkan./presheva.com/