SHPËRNDAJE

Dhembet

Dhëmbët është e rëndësishme që të lahen dy herë në ditë. Nëse e humbisni një larje, je një hap më përpara inkurajimit për kavitete, sëmundje të mishërave të dhëmbëve dhe rritje të bakterieve në gojën tuaj.

Në mes të ditës, kalojeni gjuhën nëpër dhëmbët tuaj. Do gjeni një shtresë mbi dhëmbët tuaj. Ajo quhet pllakë. Kur lan dhëmbët, fatmirësisht, nuk i lë këto baktere të rrinë në një vend, sepse po ndenjën aty, ato do fillojnë të sulmojnë dhëmbët tuaj. Për më shumë, sa më gjatë që rri në një vend, aq më shumë formohet “tartar”, ai materiali i verdhë që nuk hiqet nga dhëmbët sado që lan dhëmbët. Nëse e lë për një kohë shumë të gjatë, rrezikon heqje të dhëmbëve.

Edhe pse nuk ekziston një afat kohor i saktë se kur pllaka bëhet e rrezikshme, procesi i krijimit fillon që në momentin kur ti e kapërcen një larje dhëmbësh para gjumit.

Mirëpo, ta bësh larjen e dhëmbëve shpejt e shpejt, dhe vetëm ne pjesët që duken kur buzëqesh, është po aq keq. Preferohet një brushë e butë, pastë dhëmbësh me fluorur, dhe duhet të zgjasë rreth 2 minuta. Rekomandohet edhe pastrimi i dhëmbëve me pe një herë në ditë.