SHPËRNDAJE

Pasaporta

E kuqja, e kaltra, e gjelbra dhe e zeza. Këto janë katër ngjyrat e vetme në të cilat lejohet botimi i pasaportave të një shteti.

Pasaportat mund të kenë këto ngjyra por lejohet që të kenë edhe disa nuanca tjera por të këtyre ngjyrave.

Arsyeja e përdorimit të këtyre 4 ngjyrave qëndron tek preferencat e shtetit specifik.

Për shembull vendet e Unionit Evropian preferojnë ngjyrën e kuqe për shkak të lidhjeve komuniste që vijnë nga e kaluara e historisë ne Evropë.

Lindja e Mesme preferon ngjyrën e gjelbër për shkak se supozohet se ajo ishte ngjyra e preferuar e Profetit Muhamed.

Ndërsa pasaportat e kaltër përdoren nga vendet amerikane sepse konsiderohet si një simbolikë e ‘botës së re’.

Por nuk është se këto klasifikime janë gjithmonë kësi soj. E tëra varet se cili lloj i ngjyrës është i gatshëm për botim në momentin që nevojiten pasaporta të reja.

Përpos ngjyrës, këto karta identiteti tani po fillojnë të dizajnohen në forma të ndryshme dhe më moderne.

Duhet të përmendin pasaportën e Finlandës e cila duket si një ‘libër arti’ në të cilën shihet figura e kaprollit tek lëviz me shfletimin e fletëve.