SHPËRNDAJE

Kosova viteve të fundit është bërë pjesë e shteteve që bien viktime e depërtimit dhe qarkullimit të parave të falsifikuara, nga të cilat më së shumti dëmtohen bizneset e vogla të cilat janë cak i personave që i fusin në qarkullin këto kartëmonedha të falsifikuara.
Sipas statistikave të Bankës Qendrore të Kosovës, gjatë vitit të kaluar nga autoritetet e sigurisë janë konfiskuar mbi 43 mijë euro në raste të ndryshme.

Zëdhënësi i BQK-së, Besnik Kada ka thënë për Indeksonline se të dhënat për paratë e falsifikuara që kanë depërtuar në vendin tonë sigurohen në baza gjashtë mujore ku të dhënat paraprake flasin për periudhën kohore të vitit të kaluar.

“Të dhënat Statistikore si Bankë Qendrore i marrim nga Laboratori i Forenzikes së Kosovës në baza 6 mujore. Këto para të falsifikuara janë konfiskuar në raste të ndryshme nga autoritetet e sigurisë duke përfshirë që nga bizneset e deri tek konsumatorët si viktima”, ka thënë Kada.

Sipas statistikave të BQK-së sa i përket kartëmonedhave euro të falsifikuara dhe që janë konfiskuar në nivel Kosove gjatë vitit 2016-të , të ndara sipas denominimeve janë si në vijim :

Denominime ( prerje) 500 euro janë konfiskuar 9 copë

Denominime ( prerje) 200 euro janë konfiskuar 17 copë

Denominime ( prerje) 100 euro janë konfiskuar 95 copë

Denominime( prerje ) 50 euro janë konfiskuar 429 copë

Den. ( prerje ) 20 euro janë konfiskuar 184
Den. ( prerje) 10 euro janë konfiskuar 67 copë

Denominime ( prerje ) 5 euro janë konfiskuar 23 copë

Gjithsej në total janë konfiskuar 824 copë Kartëmonedha të falsifikuara.

Ndërsa sa i përket monedhave euro të falsifikuara dhe që janë konfiskuar në nivel Kosove gjatë vitit 2016-të , të ndara sipas denominimeve janë si në vijim :

Prerje 2 euro –janë konfiskuar 71 copë

Prerje 1 euro- janë konfiskuar 25 copë

Prerje 0.5 euro – janë konfiskuar 27 copë.