SHPËRNDAJE

Uji

Etja është fenomeni të cilin nuk mund të durojë askush. Shpesh ne kemi dhimbje gjunjësh, shpine etj, por kur jemi të etur harrohet çdo gjë. Po cila është mënyra që krijohet etja?

Etja është pasojë e mungesës së vitaminës F në organizëm. Kur nuk e kemi në sasi të majftueshme, vjen deri te humbja e ujit dhe etja. Kjo vitaminë ka në rëndësi të madhe për jetën tonë dhe trupi e ka të pamundur ta krijojë vetë atë.

Vitamina F krijon ekuilibër mbrojtës të trupit dhe paraqet bazën nga e cila sintetizohen acidet e tjera të ngopura yndyrore. Gjatë ditës kemi nevojë për 10 deri 20 gramë të kësaj vitamine, ndërsa rrallë arrijmë ta konsumojmë në sasi të tillë.

Kjo është një vitaminë që gjendet në të gjitha vajrat bimore si maku, pambuku, liri, luledielli dhe të tjerat, kështu që të mjaftueshme do t’i kishim dy lugë vaj në ditë për të përmbushur nevojën ditore të trupit për vitaminë F.

Mungesa kronike e vitaminës F është jashtëzakonisht e rrrezikshme, mungesa e ujit është shkaktare e sëmundjeve të sistemit të qarkullimit të gjakut si tromboza, arteroskleroza dhe infarkti i miokardit, si dhe ndikuese në punën e mëlçisë.