SHPËRNDAJE

Shumica e mësimdhënësve të cilëtu mbajnë mësim nxënësve në shkollën fillore “Zenel Hajdini” në Tupallë të Medvegjës, kanë të kryer vetëm shkollën e mesme. Përveç kësaj mësimi bëhet në kushte të rënda johigjienike.

*Nuk kemi kushte as për të kryer nevojën personale, thotë Fadil Mustafa për gazetën Danas, transmeton presheva.com.

Shkolla fillore “Zenel Hajdini”, në komunën e Medvegjës, në fshatin Tupallë, ku jetojnë banorë me kombësi shqiptare, qe 9 vjet nuk kanë fare ujë dhe as tualete. Kushtet ku nxënësit përcjellin mësimet, janë kushte shumë të rënda johigjienike.

Siç na tha për gazetën tonë arsimtari i kësaj shkolle Fadil Mustafa, “Këso lloj kushte nuk ekzistojnë askund në botë”.

-Nga viti 2008 nuk kemi ujë në shkollë. Për 1 maj, pas 9 viteve, është sjell një cisternë, e cila qëndroj aty deri sa u harxhua. Tani jemi përsëri pa ujë – tregon Fadil Mustafa.
Sipas fjalëve të tij, pushteti lokal nuk kujdeset aspak dhe fare nuk e qanë kokën në thirrjet tona të shumta për këtë.

“Nuk kemi kushte të shkojmë në tualet. Ajo që tek ne është vend për të kryer nevojën nuk besoj që ekziston diku në botë. Nëse kemi nevojë ti përdorim tualetet na duhet të shkojmë në shtëpitë tona. Ndërsa ata që nuk i kanë shtëpitë afër, që nuk jetojnë afër shkollës, çfarë të bëjnë », vazhdon Fadil Mustafa për gazetën tonë.
Ai tregon gjithashtu se në shkollë ka rreth 20 mësimdhënës, dhe se vetëm 4 prej tyre janë të kualifikuar.

“Vetëm katër arsimtarë jemi të kualifikuar, të tjerët punojnë me shkollë të mesme, ashtu i mësojnë nxënësit », tregon Mustafa. Bashkëbiseduesi jonë e potencon gjithashtu faktin që shkolla nuk ka drejtor që nga viti 2009 dhe se është ushtruesi i detyrës që kryen këtë funksion.

– Në këtë mënyrë ne jemi të bllokuar. Momentalisht drejtorit i ka kaluar mandati i ushtruesit të detyrës qe dy muaj. Në një kohë edhe unë e kam qenë ushtrues detyre i drejtorit. Gjatë kësaj kohe kam shkuar në Komunë dhe jam ankuar, por nuk ka pasë asnjë efekt – tregon Mustafa.

Në fund, Mustafa na thotë se qeveria lokale punon me urdhërat e Qeverisë së Serbisë dhe nuk ka ndonjë shenjë pozitive që në një të ardhme të afërt kushtet për nxënësit e kësaj shkolle do të përmirësohen.

Kryetar i Komunës së Medvegjës është Nebojsha Arsiqi nga Partia Përparimtare serbe (SNS). Në shkurt të këtij viti shef i i trupit koordinues për jugun e Serbisë Zoran Stankoviq deklaroi që buxheti i tërësishëm për tri Komunat në jug të Serbisë për vitin 2017 do të jetë 261 milion dinarë (2.1 milion euro). “Buxheti është rritur për 5,2 milion dinarë (42 000 €), dhe në këtëbuxhet nuk hynë mjetet tjera shtesë të cilat i jep trupi koordinues për këto tre Komuna siç janë mjete në formë burse (dikund 415 bursa), furnizimet falas për shkolla si dhe subvencione tjera të ndryshme“, tregoi Stankoviq, duke shtuar se 96 përqind i buxhetit të vitit të kaluar është realizuar sipas planit. Kryetari i Komunës së Medvegjës Nebojsha Arsiq në të njëjtën kohë është shprehur se pritet që paratë në vitet e ardhshme të shpërndahen sipas disa kritereve që do të krijohen në një të ardhme të afërt.

Ministria jokompetente
“Ministria e Arsimit, me ligj, nuk është kompetente për mirëmbajtjen dhe investimet në shkollat fillore.Kjo është përgjegjësi e autoriteteve lokale.”

Përktheu nga serbishtja
Kushtrim Jakupi /presheva.com/