SHPËRNDAJE

Kembet

Lodhja e tepërt është ajo që jo vetëm na bën të ndihemi të pafuqishëm, por dhe shkaku i këmbve të enjtura. Këmbët duhet të mbajnë gjithë peshën e trupit, kilet e tepërta janë faktor rreziku jo i papërfillshëm.

Çorapet e gabuara: çorapet, getat, këpucët e ngushta ose taka shumë të larta që shtrëngojnë këmbët janë një nga shkaqet më të shpeshta.

Abuzimi me kripën: një dietë e pasur me kripë është një faktor rreziku, sepse ajo intensifikon problemin në ruajtjen e ujit ose grumbullimin e lëngjeve në trup, përfshirë këtu edhe këmbët.

Pamjaftueshmëria e furnizmit kronik: për shkak të një mosfunksionimi të valvulave të zemrës, venat nuk mund të kthejnë gjakun enë zemër dhe për ta mbajtur atë para se të kthehet pas.

Gjaku rrjedh para-mbrapa në mënyrë joefikase që çon në formimin e venave me variçe, në palëvizmshmëri të venave në rritjen e preisonit dhe madje edhe me kalimin e lëngut jashtë venave.

Këmbët e frura janë vetëm një nga shumë simptoma të lidhura me çrregullimin që në shumicën e rasteve prek të moshuarit.

Inflamacioni i nyjeve: ndonjëherë kaviljet dhe këmbët janë të enjtura për arsye të lidhura me problemet ortopedike dhe inflamacionin e nyjeve të këmbëve.

Pirja e duhanit: tymi i duhanit favorizon akumulimin e lëngjeve të tepërta dhe ka njnjë efektnegativ në qarkullimin venoz. Një tjetër arsye për ta lënë duhanin.

Trashëgimia: prirja gjenetike, shpesh i trashëguar, mbështet faktorët e tjerë të rrezikut.

Jan të gjithë këto faktoirë që kanë një lidhje të drejtpërdrejtë me enjten dhe me problemet e këmbëve prandaj është e këshilluehme që ju ti ndiqni sa më shumë këto këshilla.