SHPËRNDAJE

Më pak se 1% e popullsisë së botës kanë sytë me ngjyra të ndryshme. Por cila është arsyeja?

Çfarë është heterokromia?

Heterokromia është emri kur dikush ka një ndryshim ngjyre në secilën prej irisit të tyre. Heterokromia është zakonisht e padëmshme dhe nuk ndikon në cilësinë e shikimit tuaj, transmeton Indeksonline.

Ekzistojnë tre lloje të heterokromisë:

Heterokromia e plotë: Një iris ka një ngjyrë të ndryshme nga tjetra

Heterokromia sektoriale: Një pjesë e një irisi është një ngjyrë e ndryshme nga pjesa tjetër e saj.

Heterokromia qendrore: Ka një unazë të brendshme rreth bebëzës tuaj që është një ngjyrë e ndryshme për pjesën tjetër të irisit tuaj

Si e merrni heterokrominë?

Heterokromia mund të jetë e pranishme që nga lindja (kongjenitale) ose e fituar. Shumica e njerëzve mund ta kenë dikë tjetër në familjen e tyre me të njëjtën gjendje, megjithëse nëse zhvillohet në një moshë të re, ende konsiderohet të jetë kongjenitale. Heterokromia e fituar mund të ndodhë nga dëmtimi ose nga sëmundja.

Pse ndodh heterokromia?

Heterokromia ndodh për shkak të përqendrimit dhe shpërndarjes së një pigmenti të quajtur melaninës. Melanina është gjithashtu e rëndësishme në përcaktimin e asaj ngjyre që keni në lëkurë dhe gjithashtu gjendet në flokët tuaj.

Dihet që sytë blu përmbajnë sasinë më të ulët të melaninës, ndërsa sytë kafe kanë më së shumti, dhe kështu heterokromia shkaktohet nga njëra sy që ka ose në mënyrë të konsiderueshme më shumë ose në mënyrë të konsiderueshme më pak melaninës se tjetri.