SHPËRNDAJE

Përfaqësuesit e Komunitetit të Transportit, Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal dhe Sekretariatit të CEFTA vizituan sot vendkalimin kufitar Preshevë-Tabanoc për t’u siguruar që, pas një viti zbatimi, funksionon kontrolli i përbashkët në atë vendkalim. përcjell presheva.com

Nga 26 gusht 2019, zbatohet parimi i “One Stop Shop”, që do të thotë se kur hyn dhe del nga dy vende, pasagjeri ose transportuesi ndalet vetëm në një vend për kontroll, i cili shpejton ndjeshëm trafikun.

Qëllimi i vizitës së përfaqësuesve të organizatave të përmendura rajonale është promovimi i menaxhimit të integruar të kufirit në të gjithë rajonin, sepse vendkalimet ku kryhet kontroll i përbashkët kontribuojnë ndjeshëm në përmirësimin e trafikut ndërkufitar.

Siç u tha, zbatimi i projektit “One stop shop” për menaxhimin e integruar të kufirit është një përparësi e ndërsjellë sepse nuk u mundëson as udhëtarëve dhe as biznesmenëve të humbin kohën duke pritur në kufi.

Në mënyrë që koncepti të aplikohej, u desh shumë përpjekje dhe rregullim nga të dy anët, kështu që në vendkalim u hap një korsi tjetër me një peshore për makina, e cila, siç u tha, ka një rëndësi të jashtëzakonshme për trafikun e mallrave.

Kalimi u vizitua nga Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal Majlinda Bregu, Drejtori i Sekretariatit të Komunitetit të Transportit Matej Zakonjšek, Drejtori i Sekretariatit të CEFTA Emir Đikić, dhe nikoqir i vizitës ishte Drejtori i Drejtorisë Doganore të Maqedonisë Veriore Gjoko Tanasoski.

Ngjarja u ndoq në emër të Administratës Doganore Serbe nga menaxheri i zyrës doganore të Nishit, Sasa Milenković dhe shefi i zyrës doganore të Preshevës, Senad Radonçiq.

U tha që zbatimi i konceptit “One Stop Shop” pritet të ketë një ndikim pozitiv në ekonomitë e të dy vendeve dhe t’u mundësojë atyre që të bëhen më konkurrues, dhe se gjithnjë e më shumë kamionë do të fillojnë të përdorin rrugët tona në vend që të transportojnë mallra nëpër vendet e BE-së./presheva.com/