SHPËRNDAJE

Serbët mercenarë që luftojnë në krah të forcave ruse në Ukrainë për ndarje, duket se kanë filluar të frikësohen për të ardhmen e tyre.

Kjo për faktin se disa prej tyre janë maskuar në mënyrë që ta mbulojnë veprimtarinë e tyre, kurse një pjesë e madhe i kanë mbyllur tërësisht profilet në rrjete sociale.

Njëri nga ata që ka ndërruar pamjen për këtë qëllim është Goran Gerovac, ish-bashkëpunëtori i kriminelit serb Zheljko Razhnjatoviq- Arkan,  e i cili ka luftuar krah rebelëve rusë në Ukrainë.

Madje sipas ekspertit të sigurisë Agim Musliu, edhe vet Gerovac e ka pranuar faktin se ka luftuar krah ushtrisë dhe policisë serbe.

Musliu, ka deklaruar se jo vetëm Gerovac por ka edhe shumë të tjerë që janë kriminelë lufte të njohur në territoret e ish-Jugosllavisë, derisa shton se shumica e tyre kanë qenë pjesëmarrës në luftën e Kosovës në vitet 1998 dhe 1999.

Studiuesi i mediave, Arben Fetoshi, ka identifikuar për tre faktorë që kanë ndikuar në fshehjen e mercenarëve serbë prorusë.

Sipas tij, dobësimi i pozicionit të Rusisë, tensionet në marrëdhëniet Ukrainë-Serbi pikërisht për shkak të pjesëmarrjes së këtyre mercenarëve në krah të forcave ruse në Ukrainë, si dhe konsolidimin e kundërveprimit të Perëndimit për detektimin dhe parandalimin e efekteve të propagandës ruse janë arsyet e ndërrimit të identitetit të tyre dhe braktisja e rrjeteve sociale nga ta.

Rusët në Ukrainë filluan të paraqiten menjëherë pas aneksimit të Krimesë. Të parët ishin çetnikët e më pas një varg i tërë që llogaritet një shifër prej më shumë se 300 mercenarësh.

Deri tani nuk ka të dhëna që Serbia ka nisur hetime për ndonjërin prej tyre pavarësisht rregullativës ligjore që e ndalon pjesëmarrjen e shtetasve serbë në luftëra të huaja. Edhe ambasadori ukrainas në Beograd Oleksandr Aleksandroviq ka thënë se “rreth 300 serbë luftojnë në lindje të Ukrainës në anën e terroristëve rusë. Këtë informacion ua kemi dërguar shërbimeve sekrete në Serbi, por për fat të keq asnjëherë nuk e kemi marrë asnjë përgjigje”.

Pos Ukrainës, një numër i konsiderueshëm serbësh kanë marrë pjesë edhe në konfliktin e Sirisë, duke mbështetur diktatorin Bashar Al Asadin.

Gerovac nuk është i panjohur në Kosovë. Ai ka marr pjesë në luftën e Kosovës kundër Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ndërsa pas luftës ka punuar në kuadër të UNMIK-ut.