SHPËRNDAJE

9. Maj. 2015 !

Evropë …… festo shtatëdhjetëvjetorin e çlirimit nga …..
Dardanin e getoizuar, ….. kasaphanja e priti në gjum
Nën krisma të murtajave dhe minahedhsëve dita u gëdhi
Në Kumanovën heroike, ranë shehit disa të rinjë.

Dardani ! të pushtuan ……romakët, të……………..hunët,
të….. sllavët, të ….. tatarët, të ….. mongolët e së
fundi të ….. mercenar e barbarë. Ti mbete ajo që je !
……. Ata do ti ….. Perëndia ?

Dardani, të varrëruan, gjakëruan dhe lotëruan ata …… të …..
Që të tmerruan më 09. Maj 2015 në atë agim e të shtunës
Ti u ringjalle si feniksi nga të gjitha torturat shekullore
Do të mbetesh përgjithmonë vetëm, e vetëm Arbërore.

Ferri i Dantes ….. do ti ….. ato ….. me fytyra njerzore
Ti do të jetosh i lumtur, …… do të ….. pa …… një ditë.
Bastard i uritur ti ….. sllavo maqedon, ti ….. i …..
I keni ditët e numruara o Ju, o …… të ……. në …..!

Ilir, Dardan, Shpres e Luan sa emra të bukur për këtë vatan
Mendo pse ? si ! dhe ku ? do ti lutesh Zotit për fatin tënd
Zoti për ty është në tokë e Perëndia qëndron në qiell
Këte mendoje njëherë e përgjithëmonë, e bukur mirë ?

Je pa vëlla dhe motër në këtë Ballkan të egër dhe mizorë
I rrethuar me fëqinjë të uritur për …., …..,….. ! Qëndro ?
Se gota e jote nuk është mbushur me gjak të njeriut për gosti
Dikush ….. vetëm kështu e ndien veten të lirë gjak tue pi !

Mos prit akoma një ditë të re çlirimi, nga ….. e këtyre etnie
Pse ? kush ka të drejtë të vendos, cili …. cili ….. dhe deri kur ?
Fati ytë të jetë në duartë e cilit …., cilit ….., cilit…..!
Harrove si të mësoi lokja ? Pse i morre vetit e këtyre ….. të mjerë.

Vetëdijësohu, ndërgjegjësohu, clirohu nga komplekset e huaja,
Mos e humbë kulturën dhe traditën shekullore të të parëve
Mos i merrë lakmi …., mos e përfaqëso kulturën e ….., adetet e ….
Se një ditë ditë do të dënojë Perëndia si ……, si ….., si …….,

Do të bëhesh, ……, …..,…..,……,….. kreaturë satanike !!!
Do të mallkojënë, të mirat e këtij dheu, populli dhe gjuha
Do të dënohesh të jeshë shërbëtorë i djallit dhe luciferit.
Për shekuj nuk do të mund ti shmangesh rrugës së ferrit ?
Bodrumet e mbushura me kufoma dhe rrugët me gjak
Le ti mallkoj Zoti këta përbindsha ….. të pangopur …..
Ti puno dhe ndihu krenar për ate që je dhe që nuk je dinak
Mos i plotëso epshet shtazarake si ata të …..,…..,…..,….. !

Historia Nemezis nuk harrron t’ia paguaj askujt hakun
Të gjithë atyre që në vend të ujit dikujt ia pijnë gjakun
Të luftojmë për nderin, lirin tonë e jo edhe për të tjerëve
Egoizmin dhe poshtërsitë ua japim peshqesh të mjerëve.

Patëm kohë të përzgjedhim formën e vdekjes para syve të Botës
Por ata kanë syza të errëta që ia kanë huazuar politikanëve të kohës
Besoj se ky akt mizorë i pushtetit do të merrë dimension global
Për dallim nga ata të cilëve vdekja e tjetrit i duket vetëm një akt normal.

O Evropë, edhe sa heroj do ti duhen popullit shqiptarë ?
Për lirinë e dhënë nga i madhi Zot !
O Evropë, edhe sa viktima do ti duhen popullit shqiptarë ?
Në vendin, tokën e vet të jetë Zot ?
13. Maj. 2015 Enver Sahiti.
Preshevë
Robëri !

Ti më gjete, apo unë të gjeta ty ?
Si do të gjeja, kur unë isha pa sy !
Por si u mësuam të bashkëjetojmë pa liri ?
A do të na dënoj Zoti për këtë bestytni.

Ta fala shpirtin e pastër si pika e lotit,
Ti më tradhtove, je përgjegjës para Zotit,
Të fala të lirë, të jetosh në liri,
Ti nuk u përkujdese për asgjë dhe mbete në robëri.

Lirinë nuk ta morra unë, sepse unë ta kisha dhënë
Ti e përbuze dhe nuk e çmove dhe mbete mjeran,
Tradhtove Perëndi, profet, nënë, babë e jaran
Lejove që të huajtë të shkelin tëndin vatan.

Baba a kurrë nuk të rrëfeu se ç‘është fjala tradhti
Ta dijshë në jetë se duhet patur dinakëri
Në odat tona mjaft është folë për besnikëri
Në vend ku nuk duhet kemi mbajtë burrëri.

Rrëfimoret e tyre nuk e dijnë se ç’është besa e zakoni
Mëkatet për të cilat rrëfehen ia falë gjakoni
Askush në emër të Perëdisë nuk bënë lirime
Ai që rrëfehet është i prirur të bëjë në jetë krime.

Atje ku mbretëron robëria nuk ka dashuri,
Atje ku është robëria, nuk jeton as korbi i zi
Atje ku është liria, ka plot gëzim e dashuri
Sa shekuj ju duhet që ta kuptoni, ju o djem të ri.

Nëno moj mos qajë për tim vëlla !
Që në at mengjez të shtunës në Kumanovë na ra,
Na e vranë e na e shanë, të mallkuarit dushmanë,
Kundër duaxhive dhe armikut do të luftojmë për vatan.

Politikan a e dini, sa bukur kumbon fjala liri,
Politikan a e dini, sa makabre tingëllon fjala tradhti,
Pse shiteni për një kolltuk dhe dy gota raki,
Këtë faj kurrë nuk do të ua falë e madhe Perëndi.

09. Maji. 2015 Kumanovë do të hyjë në histori
Kufomat dhe shtëpit e rrënuara do të mbeten dëshmi
Ghithëmonë do të jemi krenar për këta djem të ri
Për ju politikan kjo do të mbetet vetëm një tradhti.
15 Maj. 2015

Enver Sahiti
Preshevë

PS: Këto dy poezi ia përkushtoj masakrës së 09. Majit të Kumanovës