SHPËRNDAJE

90% e njerëzve në vend të gjalpit përdorin margarinën.

Prandaj tani nuk do të flasim për atë se çfarë është më mirë, por kur dhe për çka duhet përdorur margarina për lyerje dhe kur margarina në copa, përkatësisht ajo për ëmbëlsira.

Margarina për lyerje ka shije të ngjashme dhe teksturë si edhe gjalpi i shkrirë, mirëpo dallimi është që gjalpi përmban më shumë ujë dhe më pak yndyra të ngopura.

Sot mundeni të gjeni lloje ndër më të ndryshme margarine për çfarëdo nevoje – me përmbajtje të vogël kripe, yndyre, pa produkte qumështi, me vaj ulliri, vegane… Ka mjaft.

Përdoret zakonisht si lyerje për bukën apo bazë për përbërës të tjerë në sandviç, mirëpo amvisat tona e përdorin edhe për lyerje të tepsive.

Kur është fjala për recetat, aty ku kërkohet gjalpi, ndërkaq ju planifikoni ta zëvendësoni me margarinë, është më mirë të zgjidhni kryesisht margarinën për lyerje – tekstura është më e mirë, andaj ëmbëlsira do të jetë më e shijshme dhe më e butë.

Aty ku ndër përbërësit theksohet margarina, përdorni atë për ëmbëlsira, sepse shërben, para së gjithash, për forcim, andaj me margarinën për lyerje do të mund të bëni shtesë, e cila përhapet apo e butë në vend të brumit të thyeshëm.

Margarina për lyerje është shumë e butë për pite, brumëra dhe receta të tjera në të cilat kërkohet gjalpi, por që nuk është zgjedhje e mirë as për shtesa.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të ujit, margarina me pak yndyrë nuk është e mirë për zierje dhe t’u përzier.

Margarina për ëmbëlsira ka teksturë të ngjashme si edhe gjalpi, andaj është zëvendësim shumë më i mirë për margarinën për lyerje kur zieni.