SHPËRNDAJE

Themeluesi i WikiLeaks, Julian Assange, është arrestuar të enjten në ambasadën e Ekuadorit në Londër.

Programuesi kompjuterik kishte marrë strehim brenda ambasadës që nga viti 2012 për të shmangur ekstradimin në Suedi lidhur me veprat seksuale.

Por sot Ekuadori i tërhoqi të drejtën e azilit.

Sipas mediave të huaja,  47-vjeçari tani është “në paraburgim policor dhe përballet me drejtësi në Britani të Madhe”, sipas Sekretarit të Shtetit, Sajid Javid.

Por kush është Julian Assange

Julian Assange është një programues kompjuteri nga Townsville, Queensland, Australi.

Ai ndoqi Universitetin Qendror të qytetit, ku studioi programim, matematikë dhe fizikë.

Ai themeloi WikiLeaks në vitin 2006, grupi anti-sekret i cili vë në dukje punët e brendshme të qeverive, marrëveshjeve ushtarake dhe tregtare në të gjithë globin.

Në kohën që filloi aktivitetin, WikiLeaks ishte drejtuar nga jashtë Suedisë për shkak të ligjeve të anonimitetit të vendit.

Assange është një haker, një avokat për lirinë dhe informacionin – dhe e konsideron veten si një refugjat politik.

Ai ka një ish-grua me emrin Teresa, me të cilën u martua kur ishte në adoleshencë.

Në vitin 1989 ata kishin një djalë të quajtur Daniel, i cili tani është një dizajner softwari.

Çfarë bëri Julian Assange

Ndërsa ishte në një konferencë në Suedi në gusht 2010, Assange thuhet se u takua dhe pati marrëdhënie seksuale me dy gra.

Ato më vonë e akuzuan për përdhunim dhe ngacmim, dhe më pas u mor në pyetje, por kurrë nuk u akuzua për pretendimet. Ai gjithashtu i ka mohuar pretendimet.

Megjithatë, Interpol lëshoi një “Njoftim të Kuq” për arrestimin e tij në nëntor të vitit 2010, dhe ai u dorëzua në Londër një javë më vonë.

Assange u paraqit para një gjyqtari në Westminster, dhe mbështetësit e tij paguan 240,000 funte për dorëzani.