SHPËRNDAJE

Shkencëtarët kanë zbuluar së fundi disa gjurmë të ruajtura mikrogjallesash të vogla nën një liqen misterioz nën shtresat e baltës nën më shumë se 3.500 metra shtresë akulli, në Antarktik. Liqeni Mercer Subglacial është një liqen atraktiv që shtrihet më shumë se 1000 metra thellësi i njohur si ‘Whillans Ice Plai’, një seksion i lëvizshëm i fletës në zonën e Antarktikut Perëndimor.

Hulumtuesit kanë arritur të shpojnë një shtresë të akullit prej rreth 3500 metra akull në liqen për herë të parë në fillim të këtij viti për të mësuar më shumë për këtë liqen akulli misterioz dhe ku arritën të gjejnë gjetën shenja të jetës. Mësohet se studiuesit gjetën eshtrat e algave të ndryshme fotosintetike të milionave vjet më parë. Pas ditëve të thyerjes së copave të dendura të akullit më 26 dhjetor, hulumtuesit dërguan një instrument, në liqenin Mercer ku filmuan pamjet e rralla të liqenit. Ata gjithashtu përdorën instrumente të tjera për të provuar ujin, duke gjetur përfundimisht shenja të jetës së lashtë, mbetjet skeletore të ruajtura në mënyrë të përkryer të kafshëve të vogla të bllokuara nën rreth gjysmë milje akulli.