SHPËRNDAJE

Për vite të tëra femrat thërrisnin “gripi i meshkujve” derisa meshkujt bënin zhurmë vetëm për hundë të zëna.
Por në një studim të fundit thuhet se meshkujt në fakt mund të vuajnë më shumë kur ata preken nga gripi – për shkak se nivelet e larta të testosteronit mund ta dobësojnë reagimin e tyre imunitar.

Studimi nga Stanford University School of Medicine ekzaminoi reagimet e meshkujve dhe femrave ndaj vaksinimit kundër gripit, transmeton Koha.net.

Doli që femrat në përgjithësi kishin një reagim më të fortë të antitrupave ndaj injeksioneve se sa meshkujt, duke u dhënë atyre një mbrojtje më të mirë kundër virusit.

Grip

Meshkujt me nivele më të ulëta të testosteroneve gjithashtu kishin një reagim më të mirë imunitar, pak a shumë ekuivalent me atë të femrave.

Është sugjeruar prej kohësh që meshkujt mund të jenë më të ndjeshëm ndaj infeksionit bakterial, viral, fungal dhe parazitar se që janë femrat.

Studimi i publikuar në “Proceedings of the National Academy of Sciences”, gjeti se femrat kishin nivele më të larta të gjakut të proteinave sinjalizuese të cilat qelizat e imunitetit i kalonin prapa dhe përpara, kur trupi është nën kërcënim.

Hulumtimet e mëparshme kanë gjetur se testosteronet kanë veti antiinflamatore, duke sugjeruar një ndërveprim të mundshëm mes hormonit mashkullor dhe reagimit imunitar.

Profesori i mikrobiologjisë dhe imunologjisë, Mark Davis, tha: “Ky është studimi i parë i cili tregon një korrelacion të qartë mes niveleve të testosteronit, shprehjes së gjeneve dhe reagimit imunitar tek njerëzit, transmeton Koha.net.

“Kjo mund të jetë arsye për të menduar për të gjithë marrësit e suplementeve të testosteroneve”.

Shkencëtarët thanë se ishin konfuzë lidhur me faktin se pse evolucioni do ta dizajnonte një hormon i cili rrit karakteristikat klasike seksuale të meshkujve – të tilla si forca e muskujve, rritja e mjekrës dhe prirja për marrjen e rrezikut – por nga ana tjetër i kishte lënë ata me një sistem më të dobët imunitar.

Studimet e mëparshme kanë gjetur se derisa femrat mund t’i akuzojnë meshkujt se ata ekzagjerojnë kur e kanë gripin, femrat kanë më shumë gjasa ta pranojnë se kanë hundë të zënë dhe teshtitje.

Hulumtimi, nga “London School of Hygiene and Tropical Medicine”, tregon se femrat kanë 16 për qind më shumë të ngjarë të thonë se ato janë të sëmura.