SHPËRNDAJE

Muzika

Edhe pse dëgjimi i muzikës është i zakonshëm në të gjitha shoqëritë, përcaktuesit biologjikë janë kryesisht të panjohur.
Sipas një studimi, muzika klasike zgjeron aktivitetin e gjeneve përgjegjës për mësimin, kujtesën dhe parandalimin e dëmtimit të neuroneve.

Shkencëtarët në Universitetin e Helsinkit, vunë re gjatë studimit se një grup gjenesh SNCA, i njohur për rrezikun e sëmundjes Parkinsonit ndikohet nga të dëgjuarit muzikë.

SNCA është i njohur edhe si ndikues i të kënduarit tek zogjtë.

Efektet pozitive u ndjenë vetëm tek pjesëmarrësit që dëgjonin shpesh muzikë, çka sugjeron rëndësinë përvojës dhe terapisë muzikore./VoA