SHPËRNDAJE

Shkencëtarët spanjollë kanë krijuar një hibrid njeri-majmun në Kinë, pjesë e një eksperimenti që synon të gjejë një mënyrë për të zhvilluar organet e transplantit.

Eksperimenti u krye nga një ekip i udhëhequr nga shkencëtari Juan Carlos Izpisua duke injektuar qelizat në një embrion të kafshëve, raporton El Pais, duke iu referuar embrionit si një kimera, sipas një krijese të mitologjisë greke, gjysma dragua dhe gjysma luan, përkatësisht organizmat që përmbajnë qeliza të dy specieve të ndryshme.

Kjo u konfirmua nga bashkëpunëtorja e projektit, Estrella Nunez, duke theksuar se projekti është punuar nga anëtarët e Universitetit amerikan Solk dhe Universitetit Katolik spanjoll të Murcia.

Ata modifikuan gjenetikisht embrionet e majmunit për të çaktivizuar gjenet e nevojshme për formimin e organeve dhe më pas injektuan qelizat burimore të njeriut, të cilat mund të krijojnë çdo lloj indi në embrion.

Kjo thuhet se u ka dhënë atyre një majmun me qeliza të njeriut, i cili nuk do të lindë, pasi shkencëtarët ndaluan procesin, për t’iu shmangur problemeve ligjore në Kinë.

“Rezultatet janë shumë premtuese,” tha Nunes, biolog me profesion.

Ekipi nuk ka dhënë më shumë detaje rreth eksperimentit deri më tani, pasi ata duan të bëjnë gjetjet e tyre së pari në një revistë të njohur shkencore ndërkombëtare.

“Tani ne po mundohemi jo vetëm të vazhdojmë të eksperimentojmë me qelizat e njerëzve, brejtësve dhe derrave, por edhe me primatët jo njerëzorë. Vendi ynë është pionier dhe lider botëror në këtë studim,” tha Izpisu, drejtuesi i ekipit.

Ai më tej sqaron se ekipi i tij kreu eksperimentin e parë në 2017, me një kimerë njeri-derr, por që nuk ishte aq i suksesshëm.

Është thënë se ekipi i tij mund të bëjë kimera midis specieve më të ngjashme, siç janë minjtë, të cilët janë pesë herë më të ngjashëm sesa njerëzit dhe derrat.

Në vitin 2017, studiuesit përdorën gjithashtu mjetin revolucionar të krijimit të gjenomit – CRISPR – për të çaktivizuar gjenet në embrionin e miut që janë thelbësore për zhvillimin e zemrës, syve dhe pankreasit, dhe më pas injektuan qelizat burimore të miut që mund të gjenerojnë këto organe.

Rezultati ishte vazhdim i më shumë embrioneve kimera të minjve, zhvillimi i të cilave u ndal në përputhje me konsensusin ndërkombëtar për këto lloje të eksperimenteve.

Drejtori dhe mjeku i Qendrës Mjekësore Rigjeneruese në Barcelonë, Angel Raja shpjegon se eksperimentet me kimera përballen me pengesa etnike.

“Çfarë ndodh nëse një qelizë burimore e njeriut shpëton dhe formon një neuron njerëzor në trurin e kafshës? A do të ketë pasojë dhe çfarë do të ndodhë nëse këto qeliza burimore shndërrohen në qeliza sperme, “pyeti ai.

Por, Nunez thotë se studimi i ekipit ka mekanizma për të vetë-shkatërruar qelizat njerëzore që “migrojnë” në tru.

Për të shmangur problemet etike, komuniteti shkencor ka përcaktuar 14 ditë si një vijë të kuqe për shtatzëninë, e cila përsëri nuk është e mjaftueshme për të zhvilluar sistemin nervor qendror të njeriut.

Nunez thotë se të gjitha embrionet e kimerës u shkatërruan para se të skadonte koha dhe asnjëra nuk u bart deri në fund.

Në Spanjë, ky lloj studimi është përgjithësisht i ndaluar dhe është i kufizuar për studimin e sëmundjeve vdekjeprurëse, dhe Nunez shpjegon se eksperimentet e këtij lloji janë bërë në Kinë, pasi ato nuk mund të bëhen në Spanjë.

“Objektivi final është krijimi i një organi njerëzor të transplantueshëm”, tha ajo për gazetën ‘El Pais’.

Ndryshe, eksperimenti u financua kryesisht nga Universiteti amerikan.