SHPËRNDAJE
Valët e oqeanit janë duke u rritur më shumë dhe janë më vdekjeprurëse pasi oqeanet në të gjithë botën gradualisht po ngrohen si rezultat i ndryshimeve klimatike, sipas një studimi të ri. Analiza e mjedisit detar tregoi rritje në shpejtësinë e erës dhe lartësitë e valës po vënë komunitetet bregdetare në rrezik.
Faktorët si rritja e nivelit të detit, rritja e temperaturave globale dhe shkrirja e akullit të detit kontribuojnë në ngrohjen e pjesës së sipërme të oqeanit dhe në valët e forta. Gjetjet mund t’i ndihmojnë qeveritë të kuptojnë se si valët e oqeanit i përgjigjen ngrohjes dhe ndikimit që kjo mund të ketë në komunitetet bregdetare.
Ekipi nga Universiteti i Kalifornisë gjeti se rritja e fuqisë ishte më e madhe për valët tashmë-ekstreme, në krahasim me valët mesatare. Deri në këtë studim, një lidhje midis rritjes së energjisë së valës dhe ngrohjes globale kishte mbetur e pazbuluar. Hulumtimi u përqendrua rreth energjisë së përmbajtur në valët e oqeanit, që transmetohet nga era dhe transformohet në lëvizjen e valëve.
Kjo metrikë, e quajtur pushteti valë, është rritur në shoqërim të drejtpërdrejtë me ngrohjen e sipërfaqes së oqeanit, kanë gjetur ekspertët. Ky hulumtim tani mund të ndihmojë shkencëtarët të parashikojnë se si fuqia e valëve do të ndryshojë në të ardhmen, veçanërisht në lidhje me lartësinë e nivelit të detit.
Kjo gjithashtu mund të ndihmojë në parashikimin e ndikimeve që mund të ketë ngrohja globale në infrastrukturën, qytetet bregdetare dhe vendet e vogla ishullore. Studimi vëren se studiuesit kanë parë dëshmi të kësaj rritjeje ‘gjatë stinëve më energjike të stuhive’, të tilla si dimri i vitit 2013 dhe 2014 në Atlantikun e Veriut dhe stuhia Irma e vitit 2017 që goditi ishujt e Karaibeve veri-lindore.