SHPËRNDAJE

“Shqiptarët, serbët dhe kroatë duhet të kenë gjuhë e tyre kombëtare”, ka shkruar me anë të një statusi në “Twitter”, këshilltari Nacional Cédric Wermuth i (PS), duke dhënë një mendim të tij, për të gjithë ata shtetas nga Kosova, Shqipëria, Serbia dhe Kroacia që jetojnë në Zvicër, shkruan ticinonews.ch.

Por, i intervistuar më pas nga Watson.ch, ai ka deklaruar se është koha që Zvicra të përdorë idenë se historia e Shqipërisë apo vendeve të tjera është pjesë e identitetit të shumë njerëz të cilët jo vetëm që flasin frëngjisht, gjermanisht ose italisht, por për Wermuth këta njerëz nuk kanë asgjë të ndryshme nga banorët e Emmenthal. “A nuk është një ide e mirë?” tha ai për faqen.

“Kjo është fytyra e vërtetë e PS zvicerane”, ka komentuar më pas me anë të një statusi në “Facebook”, Piero Marchesi.

“Ata duan të shkatërrojnë vlerat zvicerane, për të lehtësuar edhe më shumë qasjen për nënshtetësi zvicerane, por kjo do të jepet vetëm për ata që kanë lindur në tokën zvicerane (vetëm për ata) dhe për religjonet, traditat, zakonet dhe gjuhët indigjene për t’i ruajtur në një skicë të pastër”, ka thënë Marchesi.

Për presidentin e socialistëve të UDC Ticino do të thotë “shpërbërje copë me copë e vendit që kanë ndërtuar etërit dhe gjyshërit tanë, pa respekt për të kaluarën dhe historinë dhe e hedhin atë në plehra”.