SHPËRNDAJE

Ai kishte shumë emra, duke përfshirë “Njeriu-gjarpër”, “Torzo e Njeriut”. Pavarësisht nga pseudonimi që do të përdoret në atë kohë kur kamerat zbuluan Princ Randian – i cili nuk ishte me të vërtetë një princ – nuk kishte dyshim se auditori ishte i papërgatitur për atë që po shihte.

Nuk ishte as një metër i gjatë, pa duar, pa këmbë, i veshur në rroba të bardha rreth qenve, disa thanë se dukej më shumë si një “patate” sesa një njeri.

E punëdhënësi i tij, politikani, biznesmeni dhe argëtuesi P.T. Barnum e dinte se si ta përdorte atë shumë mirë.

Pika e Randian ishte të lëvizte në skenë dhe të bënte trika vetëm me gojën e tij.

Para se të vinte në SHBA në vitin 1889, ai jetonte në Ishujt Virgjër, dhe para kësaj në Demerara, Guijana Britanike, ku ai u lind.

Për jetën e tij dihet shumë pak, madje edhe për emrin e tij të vërtetë, edhe pse disa të dhëna kanë “rrjedhë” gjatë viteve.

Ai vuante nga sindroma tetra-amelia nga e cila një i porsalindur vdes kur lind pa gjymtyrë.

Barnum pretendon se Randian ishte hindus. Përveç kësaj, ai zotëronte anglisht, frëngjisht dhe gjermanisht.

Pati një jetë relativisht normale. Para se të niste karrierën, ai u martua me një grua, e cila u quajt Princesha Sarah.

Ata kishin katër fëmijë, Mary, Elizabeth, Wilhelmin dhe djalin Richard. Familja e tij erdhi me të kur u transferua në SHBA.

Në fund të shekullit 19, ata u vendosën në Plainfield, New Jersey, ndërsa Randian kishte “shfaqje” në të gjithë vendin.

Në fakt, ai u zbulua nga P.T. Barnum, i cili ishte i impresionuar se si e kishte mposhtur aftësinë e tij të kufizuar, dhe menjëherë i ofroi punë.

Pika e tij nuk ishte në të vërtetë e komplikuar – duhej vetëm të “kryejë” gjëra të përditshme, të tilla si lëkundja dhe ndezja e puros që ishte hiti i tij më i madh, rruajtja dhe piktura.

Ai ishte në gjendje me dhëmbë të kapte puro dhe në të njëjtën kohë ta ndizte shkrepësen, dhe t’i afronte bashkë. Ai rruhej ashtu që vendoste zhiletin në mes të dy tullave dhe lëvizte kokën mbi të.

Gjatë gjithë viteve, ai ka mësuar një sërë gjërash, të tilla si piktura dhe shkrimi. Një stilolaps ose furçë do të mbajë mes dhëmbëve. Ndërmarrja e tij e ndezjes së cigareve ruhet edhe në film. Gjërat e tij i mbante në një kuti prej druri që ai vetë e bëri. Për 40 vjet ishte pjesë e shfaqjeve të ndryshme dhe vdiq disa orë pas një shfaqjeje më 19 dhjetor 1934, të një sulmi në zemër, në moshën 63-vjeç.