SHPËRNDAJE

Dhembet

Shëndeti oral te shqiptarët është i nënvlerësuar. Përkundër këshillave të stomatologëve për të pasur konsulta dy herë në vit apo të ndërrojnë furçën rregullisht çdo 3 muaj, duket se ato ende nuk respektohen në masë nga njerëzit.

Këtu janë gjëra të frikshme që ndodhin kur ju nuk kujdeseni për gojën tuaj:

Stresi – Njerëzit duke luftuar për të mundur stresin – mendojnë: një punë me presion të lartë ose një marrëdhënie emocionalisht rraskapitëse – mund të jenë të ndjeshëm ndaj dëmtimit të dhëmbëve. Nëse është stresi që ndikon në mirëmbajtjen e gojës ose higjiena orale kontribuon në inflamacion dhe përkeqëson trazirat psikologjike nuk është plotësisht e qartë.

Cilado qoftë e para, konsideroni të kujdeseni për dhëmbët tuaj si një mënyrë për të menaxhuar stresin gjatë një dite plot tension.

Diabeti – Duke shkuar një ditë pa larë dhëmbët tuaj mund të sjellë probleme dhe shqetësime të ndryshme shëndetësore. Por goja e thatë dhe nivelet e larta të bakterieve mund të sjellin deri tek diabeti. Nëse ju jeni në rrezik, konsideroni të pastroni dhëmbët me pe dhe çamçakëz pa sheqer në çantë për të pastruar molekulat që ndodhën në gojë dhe të kontribuojnë në problemet me rregullimin e sheqerit në gjak .

Osteoporoza – Mbajtja e dhëmbëve dhe gjuhës të shëndetshme ndihmon të mbajë skeletin tuaj më të fortë.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit , shumë bakterie ndërmjet faqeve tuaja mund të kalbin indet lidhës që mbajnë dhëmbët në vend si dhe dobësojnë sistemin imunitar të trupit , nëse gëlltiteni vazhdimisht.

Humbja e kockave ose osteoporoza që shoqëron pleqërinë apo çështje të tjera shëndetësore kanë qenë gjithashtu të lidhur me shëndetin e dobët të gojës.