SHPËRNDAJE

Distanca sociale do të ishte e nevojshme për “të paktën gjysmën e vitit” për të ndaluar mbingarkimin e njësive të kujdesit intensiv, sipas këshillave zyrtare shkencore të Britanisë së Madhe.

Sipas medieve të huaja,  Grupi Këshillues Shkencor për Emergjencat (SAGE) rekomandoi të ketë midis masave më shumë dhe më pak të rrepta për shumicën e një viti.

Dhe sipas BBC, masat e rrepta përfshijnë mbylljen e shkollave dhe distancimin shoqëror për të gjithë, ndërsa masat më pak kufizuese përfshijnë raste izoluese dhe shtëpiake.

Një vlerësim i tillë vjen pasi kryeministri Boris Johnson tha të enjten se Mbretëria e Bashkuar mund të “qëndrojë në valën” e shpërthimit të coronavirusit brenda 12 javësh.

Shkollat në Angli, Skoci dhe Uells do të mbyllen të premten deri në njoftimin e mëtejshëm – përveç fëmijëve të cenueshëm dhe atyre me një prind të identifikuar si një punëtor kryesor.

Gjithashtu më shumë se 65,000 mjekëve dhe infermierëve në pension në Angli dhe Uells u është kërkuar të kthehen të punojnë, për të ndihmuar në trajtimin e shpërthimit.

Dhe autoritetet janë të vendosura të prezantojnë një pako të subvencioneve të pagave në përpjekje për të mbrojtur miliona të punësuar.