SHPËRNDAJE

Qeveritë në të gjithë botën po përdorin masa të teknologjisë së lartë të mbikëqyrjes për të luftuar shpërthimin e coronavirusit. Por a ia vlen?

Edward Snowden nuk mendon kështu.

Ish kontraktori i CIA-s, i cili kopjoi dhe zbuloi informacione të klasifikuara nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare (NSA), paralajmëron se pasi të vendosen këto teknologji në funksion, do të jetë vështirë për t’i larguar ato.

“Kur shohim masat e urgjencës të miratuara, veçanërisht sot, ato kanë tendencë të jenë të ‘ngjitura’”, ka thënë Snowden.

Madje, sipas tij, këto masa kanë tendencë të zgjerohen – dhe atëherë, sipas tij, autoritetet do të ndjehen më të qetë me këtë fuqi të re dhe do fillojnë ta pëlqejnë atë.

Siç thuhet në një shkrim të The next Web, një faqe interneti dhe seri konferencash vjetore të përqendruara në teknologji të re dhe ndërmarrje fillestare në Evropë, përkrahësit e masave drakoniane argumentojnë se rregullat normale nuk janë të mjaftueshme gjatë një pandemie dhe se rreziqet afatgjata mund të adresohen pasi të përfshihet shpërthimi.

Por një pezullim i shkurtër i lirive civile mund të zgjatet shpejt.

Kështu, shërbimet e sigurisë së shpejti do të gjejnë përdorime të reja për teknologjinë.

Dhe kur kalon kriza, qeveritë mund të imponojnë ligje të reja që i bëjnë rregullat e urgjencës të përhershme dhe i shfrytëzojnë ato për të goditur “kundërshtarët”.

Në këtë drejtim, kjo webfaqe përmend propozimet për të monitoruar shpërthimin duke ndjekur të dhënat e vendndodhjes së telefonit celular.

Kjo vlerësohet se mund të dëshmojë një metodë të fuqishme për të gjurmuar përhapjen e virusit dhe lëvizjet e njerëzve që e kanë atë.

Por do të jetë gjithashtu një mjet joshës për të gjurmuar terroristët – ose ndonjë armik tjetër të mundshëm të shteteve.

Inteligjenca Artificiale bëhet “gardian për tiraninë”

Inteligjenca artificiale është bërë një mënyrë veçanërisht e popullarizuar e monitorimit të jetës nën pandeminë.

Në Kinë, siç thuhet më tej, skanuesit termik të instaluar në stacionet e trenave identifikojnë pacientët me ethe, ndërsa në Rusi, sistemet e njohjes së fytyrës i vërejnë njerëzit që shkelin rregullat e karantinës.

Coronavirusi madje i ka dhënë Clearview AI – është një kompani e teknologjisë amerikane që siguron një softuer të njohjes së fytyrës, për të cilin ata pretendojnë se tregtohet kryesisht për agjencitë e zbatimit të ligjit – një shans për të riparuar reputacionin e tij.

Ajo është në bisedime me qeveritë në lidhje me përdorimin e teknologjisë saj për të gjurmuar pacientët e infektuar, sipas Wall Street Journal.

Një tërheqje e madhe e Inteligjencës Artificiale është efikasiteti i saj duke caktuar probabilitete për grupe të ndryshme njerëzish.

Por efikasiteti i tepërt mund të jetë një kërcënim për lirinë – kjo është arsyeja pse ne kufizojmë fuqitë e policisë përmes masave të tilla si urdhër-arreste dhe shkak i mundshëm për arrestim, përcjell Telegrafi.

Snowden është veçanërisht i shqetësuar për shërbimet e sigurisë duke ua shtuar Inteligjencën Artificiale të gjitha teknologjive të tjera të mbikëqyrjes që ata kanë.

“Ata tashmë e dinë se çfarë po shihni në internet”, tha ai. “Ata tashmë e dinë se ku po lëviz telefoni juaj. Tani ata e dinë se çfarë është rrahja e zemrës suaj, çfarë është pulsi juaj. Çfarë ndodh kur fillojnë të përzihen këto dhe të aplikojnë inteligjencën artificiale?”

Gjetja e një ekuilibri

Sipas shkrimit të publikuar në The Next Web, është e vështirë për të arritur një ekuilibër midis sigurisë dhe privatësisë në kohën më të mirë, e lëre më gjatë një krizë globale.

Dhe Snowden nuk e konteston ashpërsinë e pandemisë. Por ai beson se është një problem i përkohshëm që përfundimisht do të zgjidhet nga vaksinat dhe “imuniteti i tufës”.

Pasojat e masave që prezantojmë sot, megjithatë, do të jenë të përhershme.

Kjo është arsyeja pse teknologjia që ne vendosim tani duhet të jetë në përpjesëtim me secilën fazë të shpërthimit.

Hapja nga qeveritë dhe konsultimi me publikun do të sigurojë që ai është brenda sundimit të ligjit dhe ruan të drejtat tona themelore të njeriut.

Masat drakoniane mund të jenë të tolerueshme nëse na ndihmojnë në tejkalimin e pandemisë. Por ne gjithashtu duhet të mendojmë për botën në të cilën duam të jetojmë pasi të eliminohet coronavirusi.