SHPËRNDAJE

Një pemë e Krishtlindjes është vendosur për herë të parë që nga katastrofa e Çernobilit në vitin 1986 në sheshin qendror pranë “qytetit fantazmë” të Pripyat.

Sipas mediave të huaja,  dikur vendbanim për më shumë se 47,000 banorë, Pripyat – rreth 3 km (1.9 milje) nga ish-uzina bërthamore – mbetet e shkretë për shkak të ndotjes nga rrezatimi.

Megjithatë, ish-banorët erdhën në qytetin e braktisur për të dekoruar pemën me foto familjare, si pjesë e një fushate të organizuar nga Shoqata e Operatorëve të Turizmit në Çernobil.

Disa prej tyre thanë se ata gjithashtu kishin sjellë dekorime të orës si një “simbol të rrjedhës së kohës dhe faktit që me kalimin e kohës qyteti nuk vdes, por ringjallet”.

Kateryna Aslamova nga ndërmarrja Chernobyl Tour tha se ishte hera e parë që disa ish-banorë ishin kthyer në Pripyat që nga evakuimi i tyre pas aksidentit më të keq bërthamor në botë.

“Qyteti duhet të jetojë, dhe që kjo të ndodhë duhet të shpëtohet”, tha ajo.

Kompania e saj do të dëshironte të shihte Pripyat dhe pjesë të zonës së përjashtimit përreth bimës të bëhen një sit i Trashëgimisë Botërore të Unesco-s.

“Jeta po kthehet në Pripyat”, tha Yaroslav Yemelyanenko, themeluesi i Qendrës Chernobyl.

“Është e pazakontë, e parregullt dhe turistike. Çdo ditë, qyteti dikur i shkretë është i mbushur me turistë nga e gjithë bota. Ata vijnë për të mësuar historinë tonë, e cila ndryshoi rrjedhën e ngjarjeve në të gjithë botën”.