SHPËRNDAJE

Lindja e një planeti nga një disk gazi dhe pluhuri nuk mund të ishte vërejtur kurrë. Për herë të parë, teleskopi VLT në Kili kapi një imazh në konstelacionin Centaur.

Teleskopi shumë i madh (VLT) i vendosur në Kili ka kapur një imazh krejtësisht të ri: lindjen e një ekzoplaneti. Nëpërmjet instrumentit ‘Spherë’ (Spectro-polarimetrike High-kontrast Exoplanet Research) gjithcka mund të fotografohet direkt.

Ajo rrotullohet rreth yllit xhuxh PDS70, në konstalacionin ‘Centaurus’. Për të marrë fotot, hulumtuesit përdorin një ‘coronagraphi’ e cila lejon për të bllokuar dritën që vjen nga ylli dhe lejon të zbulohet disku rreth yllit, e njëtë si në një eklips. Disk gati planetar shtrihet rreth yllit. Ajo përbëhet nga gaz dhe pluhur. I quajtur PDS70b, planeti vazhdon të rritet me rritjen e materialeve që gjenden në disk.

Dy artikuj të botuar në revistën Astronomy & Astrophysics detajojnë këtë zbulim nga një ekip ndërkombëtar. “Deri më sot, vetëm një pjesë të vogël të vëzhgimeve çoi në zbulimin proto në disqet e pluhurit”, shpjegon Miriam KEPPLER, autori kryesor i studimit, në emër të paracaktuar dhe studiues në Institutin Max Planck të astronomi. “Rezultatet e KEPPLER të na japë një perspektivë të re në fazat e hershme, komplekse dhe kuptohet dobët, i evolucionit planetare, duke na ndihmuar me të vërtetë kuptojnë procesin e formimit të planetëve,” shtoi André Müller, nga i njëjti institut.