SHPËRNDAJE

Udhëheqësit politikë dhe biznesi tashmë kanë filluar të mendojnë për atë që bota mund të duket pas pandemisë.

Parashikimet nuk janë të mira. Qeveritë e rrënuara, uria, ekonomitë e shkatërruara dhe ekstremistët e mërzitur janë të ndër skenarët më të errëta pas pandemisë. Megjithatë, pikëpamjet edhe më pak dramatike kanë një nuancë të zymtë, me aleanca politike të shkatërruara dhe ekonomitë nuk ka gjasa të ngritën shpejt për të zbutur ndikimin e e tmerrshëm që ka pasur COVID-19, duke bërë që miliona njerëz të humbasin vendin e tyre të punës, shkruan Bloomberg.

Mosmarrëveshjet SHBA-Kinë për origjinën dhe përgjigjen ndaj virusit tani kërcënojnë një marrëveshje tregtare që mund ta ndihmonte botën të rimëkëmbej.

Një luftë mbi shpërndarjen e një vaksine eventuale është ndarja e aleatëve. Dhe Kombet e Bashkuara janë mënjanuar, ndërsa qeveritë autokratike kanë rritur sulmet ndaj shumëkujt në ato vende.

Shpresat që kombet mund të lënë mënjanë ndryshimet e tyre për të luftuar coronavirusin janë ‘avulluar’ kryesisht.

“Kjo pandemi është gati aq e afërt me një asteroid që godet tokën siç mund ta imagjinoni në kushtet e një kërcënimi të përbashkët”, tha Richard Fontaine, shefi ekzekutiv në Qendrën për Siguri në Uashington. “Por jo vetëm që nuk ka pasur një bashkëpunim domethënës, por konkurrenca është bërë shumë e ashpër”.

Një nga luftimet e para do të jetë mbi qasjen ndaj çdo trajtimi ose vaksine të qëndrueshme.

Zyrtarët francezë shpërthyen javën e kaluar kur kryeshefi ekzekutiv i gjigantit farmaceutik me qendër në Paris, Sanofi tha që SHBA mund të marrin vaksinën e mundshme të kompanisë e para, sepse Amerika ndihmoi në financimin e hulumtimit.

Shumë udhëheqës global pretendojnë se çdo vaksinë duhet të shihet si “e mirë publike”, megjithëse në mënyrë të pashmangshme disa popullata do të kenë qasje të vonuar.

Fraktura të tjera pas virusit po shfaqen gjithashtu: SHBA shmangi një takim virtual të udhëhequr nga Evropa më 4 maj për të mbledhur miliarda dollarë për një vaksinë, dhe pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të KB-së nuk kanë rënë dakord për një rezolutë duke kërkuar një armëpushim global – pjesërisht sepse SHBA kundërshtuan një referencë të Organizatës Botërore të Shëndetit, për të cilën presidenti Donald Trump thotë se është shumë e afërt me Kinën.

Virusi ngjall skenarët më të këqij për marrëdhëniet SHBA-Kinë

Përçmimi dhe mosbesimi i Donald Trump ndaj institucioneve ndërkombëtare si KB, OBSH dhe Organizata Botërore e Tregtisë është rritur dukshëm gjatë shpërthimit të pandemisë.

Qëndrimi agresiv i Sekretarit të Shtetit Michael Pompeo se Kina ka një histori të infektimit të botës, ka bërë që disa ekspertë të besojnë se SHBA po bën një ndarje të pastër me botën para virusit, pavarësisht nga rezultatet në zgjedhjet presidenciale të nëntorit.

Ekonomia më e madhe në botë (SHBA), shtëpi për shumë universitete dhe studiues të lartë, nuk ishte në gjendje të sigurojë mjaftueshëm testime dhe pajisje mjekësore për të përballuar virusin, i cili tani ka marrë më shumë se 90 mijë jetë amerikane.

Në të njëjtën kohë, kërkesat e Kinës për ‘kërkim falje’, në këmbim të pajisjeve shumë të nevojshme – shpesh me cilësi të ulët – dhe refuzimi i saj i vazhdueshëm për të lejuar një hetim të plotë mbi origjinën e virusit, e bëjnë atë një mundësi më pak tërheqëse për kombet e tjera.

“Dëmi gërryes shkon shumë thellë”, tha William Burns, një ish-sekretar i shtetit i SHBA-së i cili tani është president i Carnegie Endowment për Paqen Ndërkombëtare.

“Kriza e pandemisë është një përshpejtues i dhimbshëm i shumë linjave të prirjes në peizazhin ndërkombëtar – copëzimi midis shteteve, një tendencë më e madhe për t’u përqëndruar në nacionalizëm të ngushtë, përkeqësim të konkurrencës me fuqi të madhe dhe çrregullime rajonale”.

Pandemia pritet të shkatërrojë 8.5 trilionë dollarë në prodhim global dhe mund të dërgojë 130 milionë njerëz në varfëri ekstreme, sipas KB-së. Tashmë, më shumë se 100 vende kanë bërë thirrje pranë Fondit Monetar Ndërkombëtar për ndihmë pasi coronavirusi zhduk burimet kryesore të të ardhurave siç janë turizmi dhe udhëtimi.

Me SHBA-të ende duke ndjerë disa nga ndikimet më të ashpra të virusit, Kina po përpiqet në mënyrë agresive të formojë narracionin për shpërthimin me një vëmendje për atë që vjen më pas. Nga ditët më të hershme, ajo censuroi mediat dhe shumë mjekë që kishin paralajmëruar për COVID-19 u heshtën dhe u dënuan, dhe ajo vazhdon të përpiqet ti ndalë thirrjet nga Australia dhe vendet e tjera për një hetim mbi origjinën e pandemisë në Wuhan.

Këto veprime, nën ato që kritikët e quajnë “Diplomacia e Luftëtarit Ujk” të Kinës, kanë qenë aq agresive sa disa vende – përfshirë Nigerinë, Kazakistanin dhe Francën – janë ankuar te këta diplomatë në Kinë.

“As Kina dhe as SHBA nuk dalin nga kjo pandemi mirë”, tha Kathleen Hicks, nënkryetar i lartë në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare.

SHBA po përpiqet të prishë varësinë e saj nga Kina duke shpejtuar një riorientim që do të sillte përsëri zinxhirët e furnizimit në SHBA.

Ndihma e KB-së

SHBA mbetet prapë e fuqishme dhe një lider botëror, pa pasur nevojë të kërkojë këtë rol, pavarësisht nga përpjekja e Kinës për më shumë ndikim në botë.

“Ne kemi folur shumë për fundin e shekullit Amerikan”, tha Shadi Hamid, një anëtar i moshuar në Institucionin Brookings. “Duke e parë këtë si fundin e momentit Amerikan dhe duke thënë se SHBA nuk do të jetë në gjendje të rikuperohet, unë mendoj se është pa kuptim dhe e tepërt të thuhet”.

Sido që të jetë, për vendet e varfra, është një moment i tmerrshëm që lojtarët më të mëdhenj në botë të luftojnë.

Në shumë vende të Afrikës dhe Amerikës së Jugut, një tjetër frikë është se masa e plotë e krizës nuk dihet. Brazili, ku presidenti Jair Bolsonaro ka tallur virusin, ka më shumë se 206,000 raste të raportuara dhe më shumë se 14,000 vdekje, numra që shihen të nënvlerësuar nga ai.

Megjithatë, qeveria po bën përpjekje për të rihapur më shumë sektorë të ekonomisë më të madhe të Amerikës Latine.

Dhe në Afrikë, drejtori i Programit të Zhvillimit të KB për kontinentin, Ahunna Eziakonwa, ka paralajmëruar “një kolaps të plotë të ekonomive dhe jetesës”. Një shqetësim i veçantë është Zimbabve, ku më shumë se gjysma e popullsisë ka nevojë për ndihmë ushqimore dhe ekonomia ishte shembur edhe para goditjes së coronavirusit.

Ndërsa skenarët si kjo fillojnë të shpalosen, ajo që bëhet më e qartë është se bota pas coronavirusit do të jetë shumë më ndryshe nga ajo në të cilën jetuam më pak se gjashtë muaj më parë.

Me pandeminë që po përhapet ende shpejt në shumë vende të varfra përpara dimrit të Hemisferës Jugore, kriza mund të detyrojë SHBA-të dhe aleatët e saj të mënjanojnë përparësitë e politikës së jashtme që kanë formuar mandatin e parë të Trump.

Çështjet që dukeshin domethënëse në planin botëror, mund të zbehen në krahasim me virusin pasi ndikimet e tij grumbullohen