SHPËRNDAJE

Vendimi për të rritur tarifat me 10 deri në 100 për qind të mallrave nga Serbia në Kosovë nga të gjitha kompanitë në rrethin e Pçinjës kompanitë më të prekura nga kjo taksë janë ato nga Bujanoci dhe Presheva në pronësi nga shqiptarët dhe se shumica e produkteve të tyre shiten në tregun e Kosovës, tha shefi zyra e Odës Ekonomike të Leskovcit në Vranjë Branislav Popoviq.

Popoviq tha se rritja e tarifave për 100 për qind të produkteve serbe që shiten në Kosovë, nuk i goditi kompanitë serbe në Vranjë dhe qytete të tjera të rrethit të Pcinjës, pavarësisht nga fakti se linja e afërt administrative me Kosovën, po për shkak se prodhimet e tyre nuk nuk janë dedikuar atij tregu.

Ndërmarrjet shqiptare nga Bujanoci dhe Presheva janë më të prekurit nga vendimi për rritjen e taksave. Kompanitë serbe nga rrethi i Pcinjës nuk janë shumë të përqendruar në tregun e Kosovës, kompanitë tona kanë tregje të tjera dhe mund të shesin dhe shpërndajnë biznesin – tha Popoviç, transmeton presheva.com.

Popoviç tha se vendimi për të rritur tarifën do të prekte ndjeshëm prodhuesit e mëdhenj me mallra të markës nga Serbia qendrore, të cilët shesin një pjesë të madhe të produkteve të tyre në Kosovë.

– Pra, rritja në tarifë do të thotë dyfishi i çmimit të produktit, dhe askush nuk do të blejë një produkt të tillë.

Kjo do të thotë se në tregun Kosovar do të hyjnë mallrat nga burime të tjera, nuk do të mbesin serbët e Kosovës të uritur, por në dyqane në vend të mallrave serbe shfaqet ndonjë tjetër, më të lirë, edhe pse deri më tani edhe në tregun e Kosovës dhe për shkak të cilësisë dhe për shkak të çmimit të shumtën e blerjeve janë mallra serbe – tha Popoviç.

Ai tha se vendimi i autoriteteve të Kosovës që të rrisë taksat e eksportit të mallrave nga Serbia nuk do të thotë një ndalim mbi importet e mallrave të tilla, po për biznesmenët bëhet i padobishëm, për shkak se ajo dyfishon koston e produktit, ndërsa rregullorja ndalon importimin e çdo mallrave për të cilat deklarata nuk thotë të destinuara për Republikën e Kosovës. (presheva.com)