SHPËRNDAJE

Edhe pse pushteti serb ka mbyllur Shtëpinë e Kulturës në Preshevë, stafi i festivalit “Pre Foto” mbajti ceremoninë e ndarjes së çmimeve në ambient të hapur, ku nderoi me shpërblime fotografë nga vende të ndryshme të botës.

Çmimin e parë e fitoi fotografi nga Iraku, Ali Sabih, çmimin e dytë e fitoi fotografja nga Gjermania, Klodjo Dijet, kurse atë të tretin Pedro Lyse, nga Spanja. Këto çmime i ndau fotografi turk, njëherësh anëtar i jurisë, Mustafa Dedollu.

Ndërkaq, Çmimin Special e fitoi Halil Xhafa nga Kosova, Çmimin Inkurajues e fitoi Kristjana Slugevica nga Lituania dhe çmimin e karrierës e mori Havç Hasani nga Presheva, e njohur ndër të tjerash për aktivitetin e saj për fuqizimin e gruas.

Gjatë këtij festivali u ndanë edhe çmime të tjera, fituesit e të cilëve ishin nga Kosova, Shqipëria, Presheva e vende tjera të Serbisë, Rusia, Belgjika, etj.

Drejtori artistik i këtij festivali, Edon Agushi tha se ky festival synon ta promovojë Luginën e Preshevës në aspektin kulturor dhe të bashkojë fotografë nga e gjithë bota. Ai po ashtu tha se mbyllja e Shtëpisë së Kulturës veç sa e mobilizoi më shumë komunitetin dhe e rriti numrin e pjesëmarrësve.

“Neve na u mbyll Shtëpia e Kulturës, Galeria e Artit, gjithçka kishim përgatitur dhe na kishte mbetur vetëm ta prisnim shiritin dhe për ta hapur. Por ndoshta, e ka edhe anën e mirë, sepse gjithë këta njerëz nuk do t’i kishte zënë salla. Kjo është një gjë shumë ma e mirë që e mbajtëm prapë jashtë”, ka thënë Agushi, raporton Kosovapress.

Kurse drejtori i Departamentit të Kulturës në Kosovë, Feim Hoxha në emër të MKRS-së, u zotua se do ta përkrahin edhe më tutje këtë festival.