SHPËRNDAJE

Të gjithë duhanpirësit janë të vetëdijshëm që çdo ditë që dhezin cigaren rrisin rrezikun për kancer të mushkërive, por disa, për fat të mirë përjetojnë edhe pleqërinë e thellë. Si është e mundur kjo?

Nga ana tjetër, ka edhe nga ata që sëmuren shumë pak kohë menjëherë pasi fillojnë të pijnë duhan, shkruan National Geographic, transmeton presheva.com.

Shkenctarët amerikan i ka interesuar pse ndodh kjo, andaj kanë bë edhe hulumtim që ka treguar se rol të rëndësishëm luan edhe gjenetika.

Ata besojnë se ata që pijnë duhan kanë edhe gjenet specifike “për jetëgjatësi” që zvoglojnë mundësinë që të rritet kanceri për 11%. Gjithashtu, duke i faleminderu kësaj, qelizat më shpejtë dhe më lehtë regjenerohen dhe plaka dhe efekti i pirjes së duhanit ngadalsohet.