SHPËRNDAJE

Si mundet t’iu lërë të varfër krenaria? Cili është impakti i saj në mirëqenien financiare dhe në të ardhmen tuaj?

1. Krenaria të bën të shpenzosh shumë para për marka të njohura

Ka marka të njohura, ka gjithashtu dhe kompani jo shumë të fashme që prodhojnë produkte. Markat e famshme kushtojnë më shumë sepse ti po paguan për marketingun dhe reklamat që qëndrojnë pas tyre, gjithashtu dhe privilegjin që ti po blen diçka me një emër të njohur. Sidoqoftë në shumicën e rasteve markat e njohura janë pothuajse identike me kompanitë më të përgjithshme. Diferenca e vetme mes tyre është çmimi në etiketë. Por shumë njerëz janë shumë krenar për të zgjedhur versionin e përgjithshëm.

Shumë milionerë madje edhe miliarderë këmbëngulin në blerjen e produkteve nga kompani jo shumë të njohura, për shkak se ata nuk duan të paguajnë asnjë cent më shumë nga ç’duhet. Dhe kjo është pikërisht mënyra sesi ata kanë arritur të jenë kaq të pasur.

2. Krenaria të detyron të bësh të njëjtat gabime financiare

Shumë njerëz mund të kenë investuar një pasuri të të tërë në një biznes që vazhdon të dështojë. E megjithatë, pavarsisht kësaj ata vazhdojnë të investojnë para në këtë “humnerë të madhe”. Ata janë tepër krenarë të pranojnë se kanë bërë një gabim të madh dhe një investim shumë të keq.

Të bësh të njëjtën gjë herë pas here me një kosto të konsiderueshme, vetëm sepse ke frikë të pranosh realitetin dhe ndihesh i paragjykuar, atëherë krenaria po ta bën kokën lëmsh.

Nëse je duke shpenzuar para në të njëjtin problem, në të njëjtën mënyrë apo nëse refuzon të pranosh problemet që ke me buxhetin, ti je duke i bërë dëm vetes. Ky është dhe një problem i kumarxhijve, ata mbulojnë humbjet e tyre me më shumë para dhe vënë më shumë baste të cilat i çojnë në shkatërrim.

Është mirë të bësh një hap mbarpa, të vlerësosh situatën dhe të thuash: “Kjo nuk po funksionon, duhet të tërhiqem.” Fatkeqsisht ky është një mësim që njerëzit marrin kur ata mbeten trokë.

3. Krenaria iu pengon të menaxhoni paratë

Krenaria është një pengesë e madhe kur vjen puna të dijet. Askush nuk e pranon faktin që nuk e di diçka vetëm sepse është tepër krenar. Në vend që të të lodheni me supozime, të gaboni dhe të humbisni para duhet të pranoni faktin që keni nevojë për ndihmë. Pavarsisht moshës që keni, 16 apo 66 vjeç, nuk është asnjëherë vonë të mësoni se si të më menaxhoni paratë tuaja. Ekzistojnë kurse, seminare online, libra, këshillues financiar dhe shumë mundësi të tjera që do t’iu ndihmojnë në këtë drejtim.

4. Krenaria iu bënë të paguani për gjëra që nuk iu nevojiten

Nëse është vërtetë një punë e rëndësishme që duhet bërë qoftë për makinën, shtëpinë, një paisje apo çdo gjë tjetër, mos ki frikë të largohesh. Mos e lejo krenarinë të të detyroj të paguash për diçka që ti nuk e do. Mos harro, nëse je në mëdyshje atëherë largohu.