SHPËRNDAJE

Eksportet zvicerane të orëve u ulën me mbi 80% muajin e kaluar, duke regjistruar shitjet e vetëm CHF329 milionë (339 milionë dollarë) – krahasuar me 71.7 miliardë CHF në prill 2019

Shifrat nga Administrata Doganore Federale e Jashtme zbuluan rëndësinë e situatës për prodhuesit zviceranë. Eksportet në prill ranë 11.7% me importet në rënie me më shumë se një të pestën, përcjell albinfo.ch.

Eksportet e argjendarive dhe orëve u goditën më së shumti, por asnjë sektor nuk mbeti i padëmtuar. Shitja e mjeteve të precizionit u ul 18% në mars dhe madje eksportet farmaceutike dhe kimike morën një goditje prej gati 5%.

Tregjet më të goditura ishin Shtetet e Bashkuara (ulje 30% e eksporteve) dhe Evropa (-13%). Shifrat mujore të eksportit në Francë ishin më të këqijat për 22 vjet, ndërsa shitja e mallrave në Itali nuk ka qenë aq e keqe që nga viti 2001, përcjell tutje albinfo.ch.

Swissmem, grupi i ombrellave për sektorin e inxhinierisë mekanike dhe elektrike, paralajmëroi se situata e rrezikshme kërcënonte ekzistencën e gati tre të katërtave të 1,100 firmave të saj anëtare. Ajo bëri thirrje që ekonomitë të hapen përsëri nga mbylljet e tyre të zbatuara nga pandemia, për qeveritë të ulin tarifat dhe për Zvicrën të forcojë fondet që stimulojnë kërkimin dhe inovacionin.

Swissmem tha se priste që pasojat e plota të pandemisë të ndjehen midis firmave prodhuese deri në fund të këtij viti. Ekonomistët po parashikojnë një rënie ekonomike që mund të zgjasë me vite.